Tiltalte i grov au pair-sag: Vi vidste ikke bedre

Vi vidste ikke bedre og var nok skødesløse. Sådan lyder forklaringen sammenfattende fra et ægtepar, som på Bornholm står tiltalt for grov misbrug af to filippinere.
Den ene af ejerne af Hasle Camping forklarer i retten, at to filippinere kun har hjulpet med småting. Omfanget af arbejdet får stor betydning for, hvor stor en eventuel straf de to tiltalte får.
Den ene af ejerne af Hasle Camping forklarer i retten, at to filippinere kun har hjulpet med småting. Omfanget af arbejdet får stor betydning for, hvor stor en eventuel straf de to tiltalte får. Foto: Iver Houmark Andersen.

BORNHOLM: Det tegner et helt forkert billede, når anklageren på Bornholm påstår, at to filippinere har knoklet som besatte for meget ringe løn. 

Sådan lyder det her i dag fra de to anklagede i en af de mest opsigtsvækkende sager om misbrug af en au pair og social dumping  de senere år.

De tiltalte er et ægtepar, som bor nord for Rønne. De ejer sammen Hasle Camping, mens kvinden er eneejer af firmaet Rønne Rengøring. 

'Var vild med at slå græs'

Den ene af de to filippinere er en mand, som var ansat som au pair. Det betyder, at man højst må arbejde 30 timer hver uge og højst 5 timer om dagen. Det betyder også, at man kun må arbejde i og ved værtsfamiliens hjem.

I retten kommer det imidlertid frem, at au pairen har arbejdet uden for ægteparrets hjem, som ligger i landsbyen Vang nord for Rønne. 

I retten forklarer den kvindelige tiltalte, at han hjalp med at male hytter på campingpladsen i Hasle. Derudover siger den tiltalte:

- Han var sød til at hjælpe med at tage en opvask i restauranten, hvis der var nogle, der var syge. Og han var så glad for at slå græs, at han næsten ikke var til at få ned af den græsslåmaskine. Han begyndte nogle gange at slå græs af sig selv uden at have spurgt først. 

Den kvindelige tiltalte forklarer i retten, at hun "aldrig har tænkt på, at han overhovedet ikke måtte arbejde på campingpladsen." 

Som nævnt er det ulovligt, hvis man beder au pairer om at arbejde uden for hjemmet. Og en au pair skal også bo i hjemmet. Ifølge den kvindelige tiltalte blev au pairen ikke presset til at arbejde eller bo uden for hjemmet. 

- Han bad selv om at bo på campingpladsen, forklarer den kvindelige tiltalte, og siger endvidere: - Han var hjælpsom og kom selv og spurgte, om han kunne hjælpe til på campingpladsen. 

Den kvindelige tiltalte fortæller, at hun nogle gange havde au pairen med sig på færgeterminalen i Rønne. Her har tiltaltes firma Rønne Rengøring, siden 2003 haft opgaven med at gøre rent.

- Han var med mig nogle gange og hjalp lidt til. Men det var kun, når nogle af vores faste folk meldte sig syg, eller vi lige stod og manglede lidt hjælp, forklarer tiltalte.

'Hun ville gerne være i køkkenet'

Den anden filippiner i sagen er en kvinde. Ifølge anklageren har hun arbejdet uden arbejds- og opholdstilladelse på campingpladsen og i færgeterminalen i Rønne. 

Den mandlige tiltalte og medejer af Hasle Camping forklarer, at den filippinske kvinde er en ven af familien og tidligere au pair i Danmark fra 2008 til 2011. Hun arbejdede som au pair for den mandlige tiltaltes datter og hendes familie.

Når kvinden hjalp til på campingpladsen, var det helt frivilligt og ulønnet ifølge de to tiltalte. 

- Hun havde meget stor interesse i at lave mad. Så hver dag omkring kl. 16, når jeg gik i køkkenet, så gik der ikke mange minutter, før hun stod der også og gerne ville hjælpe til. Jeg er meget interesseret i orientalsk mad, forklarer den mandlige tiltalte. 

Opstillede fotos?

I retten henleder forsvareren opmærksomheden på adskillige fotos. På billederne står den ene af filippinerne, den mandlige au pair, i forskellige arbejds-situationer. Eksempelvis med malerudstyr eller i arbejdstøj ved siden af en bunke sand.

Forsvareren og de tiltalte slår på, at nogle af billederne med au pairen er opstillede med det ene formål at få det til at se ud, som om han udfører hårdt fysisk arbejde. Eksempelvis afviser den mandlige tiltalte, at det har kunnet lade sig gøre for ham at køre med trillebør gennem et legeområde fyldt med sand. 

- Det kan simpelthen ikke lade sig gøre. Så det kan ikke passe, at det er sket, siger den mandlige tiltalte. 

Det tiltalte ægtepar oplyser til Avisen.dk, at man ikke ønsker at udtale sig før, der er faldet en dom på fredag.

Anklage: Timeløn på under 50 kroner

De to filippinere har ifølge anklageren på Bornholm i gennemsnit arbejdet mindst 56 timer hver uge. Det skete i 8 ud af 12 måneder. 

Ud fra de oplysninger kan man beregne en timeløn:

  • Månedsløn: 5.000 kr.
  • Kost og logi: 3.300 kr.
  • Diverse f.eks. en cykel og flybilleter: 1.000 kr.
  • Månedsløn i alt: 9.300 kr.

Det månedlige timetal kan ifølge anklageskriftet opgøres til 4 (uger) x 56 timer = 224 timer.

Timelønnen bliver herefter:

9.300 kr. divideret 224 timer = 42 kr. pr. time

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.