Tilsyn afslører: Fejl i hver femte sag på jobcentre

Et nyligt tilsyn viste fejl i hver femte sag i på kommunale jobcentre. Det fremgår af en tilsynsrapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering for 2015, der er blevet offentliggjort for nyligt.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) hæfter sig ved, at tilsynsrapporterne både viser, at der er kommuner med for mange fejl og kommuner med meget få eller slet ingen fejl.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) hæfter sig ved, at tilsynsrapporterne både viser, at der er kommuner med for mange fejl og kommuner med meget få eller slet ingen fejl. Foto: Scanpix arkiv

Et nyligt tilsyn viste fejl i hver femte sag i på kommunale jobcentre. Det fremgår af en tilsynsrapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering for 2015, der er blevet offentliggjort for nyligt.

I alt har styrelsen undersøgt 531 sager for at se, om kommunerne behandler de ledige ens og i overensstemmelse med loven, hvis der er tvivl om, hvorvidt de har levet op til reglerne om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. 110 af de 531 sager indeholdt fejl.

Det skriver Ugebrevet A4.

De mange fejl har typisk den konsekvens for de ledige er, at de har fået trukket for meget eller lidt i deres udbetalte ydelse.

Resultatet vækker bekymring hos seniorforsker hos SFI, Frederik Thuesen, der betegner det som 'problematisk' og 'uhensigtsmæssigt'.

- 20 procent er for mange fejl. Lovgivningen er til for at sikre, at borgernes rettigheder og pligter fortolkes på den rigtige måde, så de bliver behandlet i henhold til loven, siger Frederik Thuesen.

Den holdning deles af Rådet for Socialt Udsatte. Formand, Jan Sjursen, mener, at den høje andel af fejl er uacceptabel.

- De signalerer, at vi som borgere ikke kan være trygge ved, at vi bliver behandlet ens, siger jan Sjursen.

Hos KL erkender formand for Arbejdsmarkeds og Erhvervsudvalget, Thomas Kastrup-Larsen (S), der er borgmester i Aalborg Kommune, at man ikke har gjort arbejdet godt nok på de kommunale jobcentre. Han peger samtidig på, at flere reformer på beskæftigelsesområdet har betydet, at den samlede lovgivning på området i dag fylder omkring 23.000 sider, hvilket ifølge ham forøger risikoen for fejl.

- En del af ansvaret for denne udvikling ligger hos politikerne på Christiansborg, som ikke laver klar nok lovgivning, siger han og forklarer, at der er behov for at få præciseret vejledningerne fra Beskæftigelsesministeriet, så det fremover bliver nemmere for sagsbehandlerne at forstå lovteksten.

Men kritikken er skudt forbi mål, mener beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen (V). Han hæfter sig ved, at tilsynsrapporterne både viser, at der er kommuner med for mange fejl og kommuner med meget få eller slet ingen fejl.

- Det siger mig, at det ikke nødvendigvis er reglerne i sig selv, der er problemet. Derfor forventer jeg også, at kommunerne tager anbefalingerne til sig, skriver Jørn Neergaard Larsen i en mail til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.