Tidligere S-minister afslører: Jeg mistede to børn

Henrik Dam Kristensen og hustruen Bente har sammen fået fire børn. De to første døde af en arvelig sygdom, som der ikke var en diagnose på.
Vi fik en tidlig øjenåbner for, at livet ikke altid går, som du regner med, siger Henrik Dam Kristensen.
Vi fik en tidlig øjenåbner for, at livet ikke altid går, som du regner med, siger Henrik Dam Kristensen. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix/arkiv

Den tidligere S-minister Henrik Dam Kristensen mistede med få års mellemrum to døtre til den sjældne, arvelige sygdom Tyrosinæmi.

Det fortæller det snart 60-årige folketingsmedlem i en ny bog, skriver BT.

Døtrene hed Henriette og Sabrina og blev henholdsvis syv uger og tre måneder gamle. De døde i 1976 og 1978.

- Henriette græd meget, og det stod relativt tidligt klart, at der var et eller andet i vejen. Lægerne anede ikke, hvad hun fejlede. Vi var så unge og forstod ingenting, fortæller Henrik Dam Kristensen til BT.

Ekstra belastning

Henrik Dam Kristensen og hustruen Bente er bærere af Tyrosinæmi. Og den manglende forklaring på dødsårsagen var oven i sorgen en ekstra belastning for de unge forældre.

Angsten for en gentagelse lurede således da parret ventede Sabrina, forklarer Henrik Dam Kristensen. De frygtede en gentagelse, men overbeviste hinanden om, at det ville det gå godt.

Men det samme gentog sig, og Sabrina døde også.

I 1982 og 1989 fik Henrik Dam Kristensen og Bente først datteren Christina og derpå sønnen Jannick. Ingen af dem har sygdommen.

I dag kan man behandles, så man kan leve med sygdommen.

Men bare det at få en diagnose og en forklaring på, hvorfor deres døtre døde fra dem, var en lettelse for parret.

Livet går ikke altid som forventet

- Det kan lyde banalt, men som ung tager man ofte tingene for givet. Det lærte vi tidligt og på den barske måde, at man ikke skal regne med. Jeg tror, at det har været medvirkende til, at vi ikke har brugt tid på at ærgre os over mere materielle ting. Vi fik en tidlig øjenåbner for, at livet ikke altid går, som du regner med, siger Henrik Dam Kristensen til BT.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.