Tidligere PET-chef: Koncertsteder træner medarbejdere efter Paris-terror

Landets mange spillesteder tager sagen i egen hånd for at sikre koncertgæster mod terrorangreb, fortæller tidligere PET-chef Jakob Scharf, der nu er direktør i sikkerhedsfirmaet Certa.
De frivillige medarbejdere på Roskilde Festivalen bliver nu tilbudt sikkerhedskursus af PET, så de kan spotte mistænkeligheder. 
De frivillige medarbejdere på Roskilde Festivalen bliver nu tilbudt sikkerhedskursus af PET, så de kan spotte mistænkeligheder.  Foto:Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix/Arkiv

Private koncertarrangører og spillesteder sikrer sig mod terror efter angreb i Paris. 

Flere steder bliver medarbejdere trænet i terror-sikkerhed, fortæller Jakob Scharf, der er tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) og nu driver et privat sikkerhedsfirma.

- Den generelle terrortrussel er blevet større, og som vi så i Paris, så er den rettet mod steder med mange mennesker samlet på en gang. Vi oplever et øget fokus på sikkerheden til koncerter og på spillesteder, siger han.

Ikke længere myndighedernes ansvar

Frygten for terrorangreb er blevet mere nærværende for landets koncertarrangører og spillesteder efter terrorangrebene i november sidste år i Paris. 

Her mistede 89 koncertgæster livet under en koncert på spillestedet Bataclan, da terrorister trængte ind til koncerten og affyrede skud mod menneskemængden og tog flere hundrede mennesker til gidsler. 

Episoden har fået spillesteder herhjemme til at tage ansvar. 

Før overlod koncertstederne i højere grad borgernes sikkerhed til myndighederne, men nu lurer terrortruslen alle steder, og det er derfor nødvendigt, at de private aktører selv tager affære, fortæller Jakob Scharf.

- Vi kan se, at koncertarrangører og spillesteder nu selv tager ansvaret på sig. Det er jo grundlæggende myndighedernes ansvar at sikre mod terror, men vi står i en situation, hvor det ikke er muligt for myndighederne at være i beredskab alle steder.

Roskilde Festival gør det rigtige

Han forklarer, at man ikke kan sikre alle steder i så høj grad som eksempelvis lufthavnen. Og derfor er det nødvendigt at arbejde med sikkerhed på en ny måde, hvor menige medarbejdere får et sikkerhedsansvar. 

- Man skal blandt andet sikre, at medarbejderne er tilstrækkeligt rustet til at spotte noget unormalt og er klar over, hvordan de skal følge sikkerhedsprocedurer.

Og netop at træne medarbejdere i at spotte usædvanligheder praktiserer Roskilde Festival i år, hvor 200 frivillige medarbejdere får tilbudt sikkerhedskursus af PET.

Et fornuftigt tiltag, mener Jakob Scharf.

- Selvom terrortruslen på Roskilde Festivalen ikke vurderes højere i år end sidste år og forrige år, så er der al mulig god grund til at ruste de frivillige, siger han. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.