Tidligere journalist får topjob hos dronningen

Michael Ehrenreich kommer ind under dronningens vinger. Han afløser tidligere hofmarskal Ove Ullerup.
Margrethes nye hofmarskal har tidligere arbejdet på Kristeligt Dagblad.
Margrethes nye hofmarskal har tidligere arbejdet på Kristeligt Dagblad. Colourbox

Dronningen har udnævnt sin nye hofmarskal.

Det bliver journalisten Michael Ehrenreich, der blandt andet har været redaktør på Kristeligt Dagblad, der skal være regentens højre hånd. Det oplyser hoffet.

Michael Ehrenreich, der er uddannet journalist i 1979, kommer direkte fra stillingen som direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab, hvor han har siddet siden 2013. Samtidig har han været et kendt ansigt i medierne på grund af sin store indsigt i udenrigspolitiske forhold - især amerikansk politik.

LÆS OGSÅ: Portræt: Vellidt mediemand skal bestyre kongehuset

Men inden direktørstillingen er Ehrenreichs journalistiske cv langt. Han var medredaktør på Kristeligt Dagblad gennem ni år frem til 2012. Og før den tid var han mere end tyve år på Berlingske - blandt andet som korrespondent i London i Storbritannien og i Washington DC, USA.

Han var også medlem af avisens chefredaktion fra 1997 og fire år frem, indtil han blev chefredaktør frem til 2003.

Michael Ehrenreich afløser Ove Ullerup, der meddelte sin afgang i sommer efter 11 år på posten for at vende tilbage til Udenrigsministeriet og et job som ambassadør i Stockholm.

Michael Ehrenreich fyldte 60 år i februar. Og han betegnes fra alle sider som indbegrebet af det klassiske begreb ordentlighed. Og da han forlod Kristeligt Dagblad var det ikke fordi, han var udbrændt - tværtimod havde han lyst til at prøve noget nyt.

- Måske skal de være noget helt uden for avisbranchen, sagde han dengang til avisen.

Og med jobbet som hofmarskal kan han næsten ikke komme længere væk fra denne branche. I sit nye job får Michael Ehrenreich blandt andet ansvaret for hoffets økonomi og ceremonielle arrangementer.

Den nye hofmarskal begynder i jobbet 15. februar 2015, oplyser hoffet.

Det laver en 'hofmarsjal'

 

* En hofmarskal leder regentens såkaldte hofstat, som består af hoffets husholdning og institutioner.

 

* Hofmarskallen leder hofmarskallatet, som er regentens sekretariat.

 

* Hofmarskallen holder tæt kontakt med regenten om hoffets daglige administration. Det varetages af hofmarskallatet, som styrer kongehusets økonomi og personale og planlægger årets arrangementer ved hoffet.

 

* Det gælder statsbesøg, gallamiddage, aftenselskaber og officielle udlandsbesøg, som planlægges i snævert samarbejde med Statsministeriet.

 

* Hofmarskallen har ansvar for hoffets ceremoniel og etikette og bistås af ceremonimesteren.

 

* Embedet som hofmarskal bygger på en lang militær og civil tradition. Embedet var kendt, før Frederik III i 1660 indførte enevælden med uindskrænket magt til at regere.

 

* Titlen hofmarskal (udtales 'hofmarsjal') bruges nu kun i monarkens hofstat.

 

* De seneste danske hofmarskaller har været Hans Sølvhøj 1976-89, Søren Haslund-Christensen 1989-2003 og Ove Ullerup 2003-2014.

 

Kilde: Den Store Danske - Gyldendals åben encyklopædi.

 

/ritzau

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.