Tid til øl: Fem korte veje til en kølig pilsner
Hvad gør man, når der ikke er kolde øl i køleskabet eller man står på herrens mark med en håndfuld lunkne øl? Få et par gode, gamle tip her.
Hvilken temperatur på øllet byder du uventede gæster?
Hvilken temperatur på øllet byder du uventede gæster? Foto: Scanpix/modelfoto


Måske husker du den øl-drikkende læge Carl i den danske action-komedie "Blinkende lygter"? Han graver sine Elefant -øl ned i jorden og fisker dem op, når de er svalet ned til den rette temperatur.

Tricket med at grave drikkevarer ned virker. Det ved vi nok alle. Man skal nemlig ikke mange centimeter ned under jordoverfalden, før man på en varm dag kan ane en svalende temperatur.

Men der er andre trick, som du kan anvende i en snæver vending, hvis du pludselig står med lunkent øl og har fået uventede gæstede eller er på festival.

Våd avis

For eksempel kan en våd avis på en solskinsdag udvirke mirakler:

Sådan gør du:

  • Find en avis. Gør den våd.
  • Pak øllen ind i avisen. 
  • Stil den direkte i solen.
  • Og vent.

I løbet af den næste halve times tid vil solens stråler varme avisen, så vandet vandet fordamper. Den energi der udløses ved fordampningen får øllets temperatur til at falde.

Du skal dog sikre dig, at avisen ikke tørrer ud. Gør den det, vil temperaturen stige.

Is og salt

Har du lunken øl, is og salt kan du på få minutter have kold øl.

Sådan gør du:

  • Put en øl eller to i en skål med vand.
  • Tilsæt en bakke isterninger.
  • Tilsæt et par spsk. salt, og rør jævnligt rundt.

I løbet af et par minutter er øllen kølet ned.

Du kan også gå op i mængde.
For eksempel kan du med succes køle 10 øl ned på 10 til 15 minutter, hvis du for eksempel bruger en spand - der skal bare mere is, salt og vand til.

Hæng øllen op til køling

Denne her er nem. Det eneste du skal bruge er en sok og noget vand.

Sådan gør du:

  • Put den lunkne øl i en sok.
  • Gør sokken våd.
  • Hæng sokken op, hvor det blæser mest muligt. Jo stærkere vind, desto hurtigere bliver øllet koldt.

Nedkølingen tager typisk 30 minutter. Sokken må ikke tørre ud undervejs.

Tilbage til hullet i jorden

Og så er der den vi startede med: Kolde øl fra et hul i jorden

Grav et hul i jorden, cirka en armslængde ned i jorden.

Nedsænk dine øl i hullet og dæk til med jord.

Efter et par timer er øllerne kælder-kolde.

Du kan med fordel putte øllerne i en pose og binde en snor i. Så er de nemmere at hejse op af hullet.

Panik-køling

Magasinet Samvirke kan et trick, hvor du kan panik-køle dine øl, hvis øl-tørstige gæster pludselige ringer på døren.

Tricket er simpelt. Du fylder en skål med is, putter øllen - altså flasken eller dåsen med øl i - ned i isen og drejer flasken rundt. På den måde køles indholdet hurtigt ned.

Du kan se tricket her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.