Thulesen Dahl: Virksomheder behøver ikke flygtninge, hvis danskerne arbejder længere

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl ser hellere, at danskerne arbejdere længere fremfor at lade flygtninge og migranter få job i danske virksomheder.
- Først og fremmest vil jeg gerne have, at vi bruger egen arbejdskraft, før vi rekrutterer udenlandsk arbejdskraft, siger Kristian Thulesen Dahl.
- Først og fremmest vil jeg gerne have, at vi bruger egen arbejdskraft, før vi rekrutterer udenlandsk arbejdskraft, siger Kristian Thulesen Dahl. Foto: Scanpix arkiv

Flygtninge, der vandrer langs de danske motorveje i disse dage, er ikke løsningen på Danmarks kommende udfordringer med at skaffe arbejdskraft, mener Kristian Thulesen Dahl. Fremfor at tillade at flygtninge og migranter får job på det danske arbejdsmarked, mener Dansk Folkeparti, at danskere skal blive ekstra længe på arbejdsmarkedet.

Det siger Kristian Thulesen Dahl i et interview med Ugebrevet A4.

- Først og fremmest vil jeg gerne have, at vi bruger egen arbejdskraft, før vi rekrutterer udenlandsk arbejdskraft. Og vi har stadig arbejdsløshed, ligesom mange danskere stadig har meget svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, siger Thulesen Dahl til Ugebrevet A4.

Han sender et opråb til virksomhederne om at åbne op for flere seniorordninger, så den 68-årige HK'er eller 67-årige metalarbejder bliver lidt længere på jobbet. Dermed behøver danske virksomheder ifølge Kristian Thulesen Dahl ikke at ansætte udenlandsk arbejdskraft.

En stribe danske virksomheder har ellers meldt sig klar med jobtilbud til de nye flygtninge. Dels er der begyndende flaskehalse i nogle områder af landet. Dels kan virksomhederne se, at de får brug for håndværkere og industriarbejdere i fremtiden.

Men når der i 2030 ifølge OECD vil mangle 250.000 personer på det danske arbejdsmarked, mener Kristian Thulesen Dahl, at virksomhederne skal lede efter arbejdskraften indenfor landets grænser og fastholde ældre medarbejdere længere, frem for at lede efter arbejdskraften på den anden side af grænsebommene.

- Folkevandringen afstedkommer en diskussion om, hvorvidt de lavestlønnede på det danske arbejdsmarked skal have lavere løn. Den næste diskussion bliver så, om folk med asylbaggrund skal have indslusningsløn og lavere lønsats. Får vi så ikke bare et lavere lønniveau for både asylansøgere og danskere? Er det ikke ny underklasse, vi får skabt i Danmark, spørger Kristian Thulesen Dahl.

Han henviser til, at det tyske arbejdsmarked er mere polariseret end det danske, og at millioner af tyske lønmodtagere er nødt til at have flere jobs for at klare sig, fordi lønnen i nogle brancher er så lav.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.