Thulesen Dahl vil blokere trepartsaftale

Thulesen-Dahl er utilfreds med de elementer i trepartsaftalen, der skal integrere flygtninge. Derfor vil han alliere sig med Socialdemokraterne for at blokere aftalen.
Dansk Folkeparti meldte tidligere i dag ud, at de vil blokere for skattelettelser indtil flygtninge bliver sendt hjem. Nu åbner han også for at blokere trepartsaftalen. 
Dansk Folkeparti meldte tidligere i dag ud, at de vil blokere for skattelettelser indtil flygtninge bliver sendt hjem. Nu åbner han også for at blokere trepartsaftalen.  Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Dansk Folkeparti vil stoppe de dele af trepartsaftalen, der handler om integration af flygtninge på arbejdsmarkedet. 

Det siger partiformand Kristian Thulesen Dahl i et interview med ugebrevet Mandag Morgen.

- Jeg havde forventet, at vi havde haft en afstemning af interesser, da det er så vigtigt et område for os. Det har regeringen valgt ikke at gøre, forklarer Kristian Thulesen Dahl

Trepartsaftalen forhandles på plads af arbejdsmarkedets parter, men dele af aftalen skal til afstemning i Folketinget:

- Når Venstre agerer, som de gør, kan jeg forsøge at samle flertal for mine ting. Eller jeg kan forsøge at blokere for nogle af de ting, jeg ikke bryder mig om. Med trepartsaftalen er der jo en implementering i Folketinget både i form af aktstykker og lovgivning. Og f.eks. skal den nye integrations-grunduddannelse jo godkendes i form af lovgivning i Folketinget, uddyber Kristian Thulesen Dahl.

Håber på alliance med S

Integrations-grunduddannelsen (IGU)  er den væsentligste del af den første runde i trepartsaftalen, der omhandlede flygtninge. Den giver mulighed for at flygtninge kan arbejde i særlige stillinger med nedsat løn samtidig med, at de for eksempel lærer dansk. 

Virksomheder, der ansætter flygtninge i en IGU-stilling, kan få en bonus på op til 40.000 kroner.

Over for Mandag Morgen kalder Kristian Thulesen Dahl det "absurd", at regeringen på den ene side gør det sværere at komme til Danmark, men giver bedre jobmuligheder til dem, der er kommet hertil.

Kristian Thulesen Dahl håber at få opbakning fra Socialdemokraterne. Partiets formand Mette Frederiksen har tidligere stillet krav til, at arbejdgivere ikke kun skal have en bonus, hvis de ansætter flygtninge på IGU, men at det også skal gælde danske unge på erhvervs-grunduddannelsen:

- Det synes jeg jo er interessant, siger Kristan Thulesen Dahl og tilføjer:

- S og DF mangler kun 6 mandater for at have flertal. Så der er ikke langt til, at et flertal i Folketinget ikke er parat til at gennemføre det her.

Atypisk opgør

Normalt er det ikke et problem at få stemt en trepartsaftale i gennem i Folketinget. Det skyldes som oftest, at regeringens støttepartier bakker op om aftalen:

- Regeringen har prioriteret at få en aftale på plads i håb om, at der så bare var et flertal i Folketinget, der stemte det igennem. Men spørgsmålet er, om der er sådan en logik denne gang, eller om regeringen i virkeligheden bliver nødt til at sande, at det skal forhandles, siger Kristian Thulesen Dahl til Mandag Morgen.

Han mener, at han har opbakning fra danskerne til sit flygtningeopgør:

- Inden folk nærmest har fået asyl, så er vi i gang med at give dem job på støttede vilkår og bonus til virksomhederne. I de to år, de arbejder – ganske vist på en lav løn – optjener de dagpengeret. Når de så er færdige efter de to år, og virksomhederne fyrer dem, går de op på dagpengeniveau. Det er jo helt absurd. Det billede kan mange danskere ikke forstå. Og det kan jeg heller ikke, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.