Thulesen Dahl: Vi skal punke arbejdsgiverne, så de ansætter kontanthjælpsmodtagere

Kommunerne skal frasortere de syge kontanthjælpsmodtagere. Virksomhederne skal ansætte de raske. Så bliver kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen en succes, siger Dansk Folkepartis formand.
Kristian Thulesen Dahl vil have arbejdsgivere til at tage ansvar og ansætte kontanthjælpsmodtagere.
Kristian Thulesen Dahl vil have arbejdsgivere til at tage ansvar og ansætte kontanthjælpsmodtagere. Foto: Sara Gangsted, Scanpix

Kontanthjælpsmodtagere skal i arbejde. Og engang imellem er det nødvendigt at tage økonomiske tilskyndelser i brug for at få folk til at tage et job.

Derfor har Dansk Folkeparti lagt stemmer til kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen, som træder i kraft 1. oktober.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i et interview med Avisen.dk, hvor han understreger, at det nu er virksomhedernes ansvar at få de mange arbejdsløse danskere i job.

- Virksomhederne har bedt os politikere om at give de her mennesker en ekstra tilskyndelse til at søge de jobs, som de siger, der ikke er danske ansøgere til. Det har vi gjort. Nu er det virksomhedernes opgave at åbne dørene for kontanthjælpsmodtagere og tage dem ind - også selvom nogle af dem har været væk fra arbejdsmarkedet i mange år, siger Kristian Thulesen Dahl og fastslår:

- Vi skal punke arbejdsgiverne, så de tager kontanthjælpsmodtagere ind frem for østeuropæiske arbejdere.

Han henviser til opgørelser, som viser, at hvert andet nye job går til en udlænding.

- Der er simpelthen et misforhold mellem, at vi har folk, som står registreret som raske kontanthjælpsmodtagere, mens der bliver ansat så mange udenlandske folk. Vi skal få de her mennesker tilbage i arbejde igen, og det er 225-timers kravet et forsøg på at få, siger DF-formanden.  

Realistisk at finde et job

Kristian Thulesen Dahl kan i weekenden lade sig hylde af sine partifæller på DF's landsmøde i Herning. Imens er tusindvis af kontanthjælpsmodtagere ved at forberede sig på en hverdag med færre penge på kontoen.

Socialrådgivere og boligforeninger har advaret om konsekvenserne. At mange risikerer at ryge på gaden, og at børn kan se frem til at vokse op i fattigdom.

Alligevel fastholder Kristian Thulesen Dahl, at det både er et rimeligt og realistisk krav at sætte et loft over de offentlige ydelser og bede kontanthjælpsmodtagere om at finde 225 timers arbejde på et år.

- Situationen ville være anderledes, hvis der simpelthen ikke var nogle muligheder for at finde et job, uanset hvad man gjorde for at få det. Men hvis man virkelig gør en indsats, er det svært at forestille sig i dagens Danmark, at det er umuligt at finde 225 timers arbejde, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han understreger, at det selvfølgelig kun skal omfatte de kontanthjælpsmodtagere, der er raske og i stand til at passe et arbejde.

- Kontanthjælpsloftet er en god aftale, hvis det bliver udmøntet, som det er tænkt. Det, som vi selvfølgelig holder øje med, er, om kommunerne får gjort det arbejde, der skal gøres, siger Kristian Thulesen Dahl.

Det er nemlig kommunernes opgave at fritage de kontanthjælpsmodtagere, der er for syge til at kunne tage et arbejde.

- Det er vigtigt, at man skelner mellem raske og syge kontanthjælpsmodtagere. Hvis vi tager udgangspunkt i en rask person, så mener jeg faktisk, at vi har gjort folk en bjørnetjeneste i mange år, fordi vi ikke har formået at stille nogle krav, som hjælper dem til en aktiv tilværelse igen, siger Kristian Thulesen Dahl og uddyber:

- Der er ingen tvivl om, at de økonomiske konsekvenser ved reformen vil betyde, at man som kontanthjælpsmodtager vil gøre en ekstra indsats for at finde 225 timers arbejde. Det er jeg helt overbevist om.

Nødvendigt at ramme folk på økonomien

Han anerkender, at kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen vil ramme nogle familier og enlige hårdt, men at det er en nødvendig konsekvens.

- Jeg tror da ikke, at de føler det som en hjælp at få færre penge. Men de her mennesker har behov for at komme tilbage i et aktivt liv, for det vil styrke deres selvværd, og der er en økonomisk tilskyndelse et af de redskaber, vi engang imellem bliver nødt til at tage i brug, siger DF-formanden.

Han anerkender, at der kan opstå problemer i implementeringen af det nye kontanthjælpsloft.

- Jeg tror bestemt ikke, at det kommer til at glide glat. Vi har 98 forskellige kommuner og dermed rigtig mange forskellige måder at håndtere det på. Jeg kan ikke garantere, at man ude i de yderste led træffer de rigtige valg, men jeg kan garantere, at det er en højt prioriteret sag for Dansk Folkeparti, siger Kristian Thulesen Dahl.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.