Thulesen Dahl: Ingen garanti for “nej” til topskattelettelse

Dansk Folkeparti vil ikke garantere, at de stemmer imod hverken topskattelettelser eller en forhøjet pensionsalder.
Kristian Thulesen Dahl (DF) stiller i modsætning til Anders Samuelsen (LA) ingen ultimative krav til regeringens 2025-plan
Kristian Thulesen Dahl (DF) stiller i modsætning til Anders Samuelsen (LA) ingen ultimative krav til regeringens 2025-plan Asger Ladefoged: Scanpix/arkiv

Dansk Folkeparti er imod både topskat og en forhøjet pensionsalder, som regeringen ellers har som centrale forslag i deres nye økonomiske plan - 2025-planen.

Alligevel vil Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl ikke give danskerne nogen garanti for, at han vil sætte sig imod en aftale, som netop indeholder de to omstridte punkter.

- Idéerne er på vores minusliste, for jeg synes, de er dårlige. Vi kan ikke se, hvordan der skulle være råd til skattelettelser, og med en forhøjelse af pensionsalderen risikerer vi at belaste dem, som har tjent mindst i arbejdslivet og som har færrest valgmuligheder selv.

- Vi har sagt, at vi går til forhandlingerne med klare synspunkter om, hvor vi står, men uden at have defineret ét punkt som et ultimativt krav på forhånd. Altså i modsætning til Liberal Alliance og den her berømte topskattediskussion, siger Kristian Thulesen Dahl i interview med Ugebrevet A4 og Avisen.dk.

Han henviser til Liberal Alliances ultimative krav om, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint - også for de mest velhavende. Hvis ikke det sker, gjorde Anders Samuelsen det klart på et pressemøde onsdag, at han er klar til at vælte regeringen.

Hverken ja eller nej til topskat 

Den strategi kritiserer Kristian Thulesen Dahl, fordi det ifølge ham skaber et fuldstændig fastlåst folkestyre. Han mener omvendt ikke, at manglende garantier fra Dansk Folkepartis side af er det samme som at svare ja til, at de kan ende med at stemme for forslag, som de kalder en dårlig idé.

- Vi ved jo godt, hvad vi vil gå med til, og hvad vi ikke vil gå med til. Det her handler ikke om, at jeg på forhånd har givet mig på nogle punkter. Det handler om, at jeg har givet mig selv rum til at nå frem til det bedst mulige resultat. Og det er faktisk for at nå et slutresultatet, der er så tæt på Dansk Folkepartis udgangspunkt som muligt, siger Kristian Thulesen Dahl og uddyber.

- Men det er klart, at når jeg skal vurdere, hvordan jeg får mest indflydelse i forhold til det, som Dansk Folkeparti er gået til valg på, så kigger jeg på hele paletten. Og hvis vi får rigtig meget hjem, så er det det, der skal afgøre, om vi kan acceptere et punkt på 2025-planen.

En topskattelettelse?

»...Et punkt på planen, som vi ikke er glade for...«

Som for eksempel en topskattelettelse?

»..Og det skal vi jo så ud og tage ansvar for overfor vælgerne. Det er sådan, vi arbejder, og det er sådan, vi kommer længst...«

Jeg bliver nødt til at spørge igen. Kunne det være en topskattelettelse?

»...Jeg kan jo hverken svare ja eller nej. For jeg vil ikke udstyre mine politiske modstandere med viden om, hvor vi trækker vores grænser. For så bliver mine muligheder for at manøvrere os længst med vores krav mindre, siger Kristian Thulesen Dahl...«

Men så kan du heller ikke love danskerne, at du ikke vil være med til en ny forhøjelse af pensionsalderen som en del af den her plan?

»Jeg vil ikke tage noget enkeltelement ud. Danskerne skal vide præcis, hvad Dansk Folkeparti synes godt om, og hvad vi synes mindre godt om. Og så har de en mulighed for, hvis vi når et resultat, at vurdere os ud fra vores resultater«

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.