Thulesen afviser LA-krav: Nej tak til flertalsregering

Det er LA, der tvinger Lars Løkke til at forsøge at lave flertalsregering med fire borgerlige partier.
Liberal Alliance er skyld i, at Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen er tvunget til at forsøge at danne en flertalsregering bestående af alle de borgerlige partier.
Liberal Alliance er skyld i, at Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen er tvunget til at forsøge at danne en flertalsregering bestående af alle de borgerlige partier. Foto: Keld Navntoft/arkiv/Scanpix

Liberal Alliance er skyld i, at Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen er tvunget til at forsøge at danne en flertalsregering bestående af alle de borgerlige partier.

Det oplyser hoffet i en pressemeddelelse, efter at Folketingets partier fredag har været til dronningerunde på Amalienborg.

- Repræsentanter for Liberal Alliance, der råder over 13 mandater, har tilrådet, at det overlades Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, at lede forhandlingerne om dannelsen af en borgerlig flertalsregering bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, skriver hoffet.

Symbolsk

Lars Løkke Rasmussen vil indkalde samtlige partier til forhandlinger på Christiansborg lørdag om dannelsen af en ny regering.

Det er kun af symbolsk karakter, at alle partier indkaldes til forhandlinger, for reelt vil partierne i rød blok ikke have den store rolle at spille. Derfor vil de formentlig hurtigt blive sorteret fra, så forhandlingerne vil foregå mellem de fire borgerlige partier.

Det helt store spørgsmål er, hvordan en borgerlig regering kan se ud. Dansk Folkeparti blev det største borgerlige parti, men DF-formand Kristian Thulesen Dahl vil efter alt at dømme stille store krav til Løkke for at gå med i en regering.

Thulesen afviser

Liberal Alliance og De Konservative udgør de andre borgerlige bejlere, og de kommer med nogle helt andre mærkesager end DF.

Løkke kan se frem til en svær opgave.

- Hvis ikke opgaven kan løftes inden for grænserne af det mandat, så er der en ny situation, og så skal der i givet fald være en ny dronningerunde, siger han.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl kan dog ikke forestille sig en flertalsregering:

- Lars Løkke Rasmussen har fået det mandat af Dronningen, at han skal se mulighederne for en flertalsregering. Det anser jeg ikke for en særlig stor sansynlighed. Og så skal der vel være en dronningerunde til for at afsøge mulighederne for overhovedet af danne en regering, og det tror jeg jo også kan lade sig gøre, men det betyder jo, at det kommer til at tage noget tid. Så jeg tror, at vi skal væbne os med lidt tålmodighed, og det gør heller ikke noget. Det er fint nok, at arbejdet bliver gjort grundigt, siger Kristian Thulesen-Dahl til TV 2.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.