Thornings fremgang forstyrrer magtkabalen i S

Hvis Helle Thorning-Schmidt får et godt personligt valg, vælger hun måske at blive som formand. Det betyder, at Mette Frederiksen ikke vil kunne bestige formandstronen, siger ekspert.
Kronprinsessen kommer måske ikke til S-tronen i første omgang. Et tabt, men godt valg, kan måske få Helle Thorning-Schmidt til at blive, vurderer politisk ekspert.
Kronprinsessen kommer måske ikke til S-tronen i første omgang. Et tabt, men godt valg, kan måske få Helle Thorning-Schmidt til at blive, vurderer politisk ekspert. Foto: Keld Navntoft, Scanpix/arkiv

Mange husker endnu folketingsvalget den 11. marts 1998, som i hidtil uset grad blev gjort til et "præsidentvalg" mellem Venstres Uffe Ellemann-Jensen og Socialdemokratiets Poul Nyrup Rasmussen. Førstnævnte førte i meningsmålingerne omtrent hele vejen, indtil det sent på selve valgaftenen stod klart, at Nyrup lige akkurat havde sikret sig 90 mandater.

Her 17 år senere og to uger før et folketingsvalg ser det pludselig ud til, at noget tilsvarende kan ske igen. At statsministerposten skal fordeles mellem formændene for Socialdemokraterne og Venstre, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen, er givet.

Og mens Venstre længe har stået til at vinde stort, er det pludselig dødt løb, fordi S går frem og V tilbage. Men ifølge politiske iagttagere vækker den socialdemokratiske fremgang ikke udelt begejstring internt. Det skriver Kristeligt Dagblad.

"Mareridtsscenariet for Mette Frederiksen er, at Thorning får et flot valg, men alligevel mister regeringsmagten, og at hun vælger at blive som formand. I så fald mister Mette Frederiksen den sikre position som Thornings afløser, hun har nu, men som kan være væk om fire år," forklarer Peter Mogensen, direktør i tænketanken Kraka og tidligere politisk rådgiver for Poul Nyrup Rasmussen.

Han henviser til, at justitsminister Mette Frederiksen og erhvervsminister Henrik Sass Larsen, da der for et år siden var spekulationer om, at Thorning ville forlade dansk politik til fordel for en EU-post, lagde en magtkabale, som entydigt gjorde Frederiksen til Thornings afløser.

Kabalen bortfalder, hvis Helle Thorning-Schmidt bliver. Og naturligvis også, hvis hun gentager Nyrups bedrift og genvinder regeringsmagten, men så kan Frederiksen og Sass trods alt glæde sig over ministerposter.

Han konkluderer derfor, at mange socialdemokrater håber mest på at vinde valget, men sker det ikke, er det bedre at tabe halvstort end knebent, for så går Thorning sandsynligvis af, og partiet kan komme videre.

"Min vurdering er, at Thorning meget vel kan vælge at gå uanset hvad, hvis hun taber statsministerposten. Men det er ikke altid, politikere har så let ved at slippe tøjlerne," siger Peter Mogensen med henvisning til, at Poul Nyrup Rasmussen efter sit valgnederlag i 2001 blev på posten, indtil han året efter alligevel måtte gå.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.