VALG 2015

Thorning: Vi skal til valg torsdag den 18. juni

Danskerne skal vælge mellem Løkke og Thorning torsdag den 18. juni.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskriver valg til Folketinget onsdag formiddag, erfarer TV2.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskriver valg til Folketinget onsdag formiddag, erfarer TV2. Foto: Nikolai Linares/Scanpix

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskrev onsdag valg til Folketinget til afholdelse torsdag den 18. juni.

- Jeg har set frem til i dag. For fire år blev jeg statsminister. Danmark var i krise.

- Vi har haft vækst i halvandet år i træk, der er styr på pengene. Over 30.000 er kommet i arbejde. Danmark er tilbage på sporet, vi er ude af krisen, vi er på sikker vej, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på pressemødet i Spejlsalen onsdag klokken 11.

- Mange danskere er bekymrede for, om vi kan bevare det Danmark, vi kender. Mit svar er ja, men vi skal kæmpe for det hver eneste dag. Det kræver stram styring, siger hun.

- Det er det rigtige tidspunkt at spørge danskerne om, hvorvidt vi skal holde kursen, eller om vi vil have Venstres eksperimenter.

- Det er en ære at være dansk statsminister. Peger danskerne på mig, vil jeg fortsætte med at skabe resultater.

- Jeg ønsker at fortsætte, hvor alle partier i Folketinget er med til at træffe de vigtige beslutninger. Sådan har det været med mig som statsminister, og sådan vil det være ved med at være, siger statsministeren.

Halter efter i meningsmålingerne

Flere meningsmålinger har på det seneste peget på, at regeringen og dens to støttepartier i SF og Enhedslisten er langt fra at kunne mønstre et flertal og dermed sikre regeringen en ny periode ved magten.

I den seneste meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, og som blev offentliggjort mandag, står rød blok til at få 79 mandater.

Det betyder, at der er 96 mandater bag oppositionen og Venstres formand og udfordrer til statsministerposten, Lars Løkke Rasmussen.

Valgudskrivelsen kommer efter en hæsblæsende tirsdag i dansk politik, hvor Helle Thorning-Schmidt på baggrund af fremrykkede tal for vækst og beskæftigelse erklærede den økonomiske krise for overstået.

Samtidig fremlagde regeringen en velfærdsplan for i alt 39 milliarder kroner, der rækker ind i den kommende valgperiode.

Mangler svar

Ved indgangen til valget er der flere spørgsmål, som partierne bag statsministerkandidaterne mangler at svare klart på.

For Socialdemokraternes vedkommende drejer det sig især om dagpengespørgsmålet, hvor Helle Thorning-Schmidt igen og igen har understreget, at man vil afvente den dagpengekommission, der kommer med forslag til et nyt dagpengesystem til efteråret.

Også behovet for reformer på den anden side af 2020 mangler at blive konkretiseret.

Det samme gælder for Venstre, men her har interessen for at få svar især samlet sig om partiets plan om at indføre et nyt kontanthjælpsloft samt om, hvorvidt Venstre ønsker regionerne nedlagt.

To budskaber

Thornings strategi i valgkampen vil være bygget op omkring to centrale budskaber: Regeringen har løst opgaven og bragt Danmark ud af krisen, og Venstres nulvækst vil koste på centrale velfærdsområder som sundhed.

Netop nulvæksten splitter blå blok, fordi DF ønsker en vækst i det offentlige forbrug, som er endnu højere, end regeringen lægger op til.

Løkke ventes til gengæld at slå på, at der skal strammes op på udlændingepolitikken, og at det bedre skal kunne betale sig at arbejde. Det sidste skal sikres via skattelettelser til de laveste indkomster.

Især på udlændingepolitikken er der stor enighed i blå blok. Her er rød blok splittet. Blandt andet går De Radikale til valg på at afskaffe 24-års-reglen.

De budskaber vil danskerne formentlig blive præsenteret for gentagne gange i valgkampen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.