Thorning: Vemodigt at være til sidste topmøde

Migration og britisk genforhandling af EU-medlemskab er nogle af emnerne på Thornings sidste EU-topmøde.
Den fungerende statsminister Helle Thorning-Schmidt ankommer torsdag til sit sidste EU-topmøde.
Den fungerende statsminister Helle Thorning-Schmidt ankommer torsdag til sit sidste EU-topmøde. Foto: DAVALI PHILIP/DAVALI PHILIP

Det er med vemod, at fungerende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ankommer til sit sidste EU-topmøde, hvor hun har talt og varetaget danske interesser i næsten fire år.

- Jeg har haft et fantastisk godt samarbejde med mine europæiske kolleger. Det er mennesker, som man bruger rigtig meget tid sammen med og arbejder tæt sammen med.

- Det er vigtigt, at vi fra dansk side skaber gode relationer med vores samarbejdspartnere, og det har jeg forsøgt at gøre i fire år, siger hun på vej ind til mødet i Bruxelles.

Da kommende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke har fået dannet en regering endnu, er det Thorning som fungerende statsminister, der skal tale Danmarks sag, når de 28 stats- og regeringschefer mødes torsdag og fredag.

Der venter EU-lederne en tung diskussion om migration og hele spørgsmålet om en bindende fordelingsnøgle eller ej for 40.000 migranter, der er ankommet til Italien og Grækenland.

Den britiske premierminister David Camerons planer om en genforhandling af Storbritanniens EU-medlemskab er også på dagsordenen.

Men da Thorning kun er med som fungerende statsminister, betyder det også, at hun har tænkt sig at føre "en mere tilbagetrukket rolle på selve mødet".

- Hvis der er kerneinteresser, der drøftes, hvor vi som land har brug for at nævne noget, så vil jeg selvfølgelig gøre det, siger Thorning.

Blandt de allerførste EU-ledere, som Thorning hilser på inde til mødet, er Cameron og den tyske forbundskansler Angela Merkel. Og hun "kommer til at savne dem alle sammen".

Thorning har flere gange spillet en fremtrædende rolle i EU. Det var blandt andet under hendes regeringsperiode, at Danmark havde EU-formandskabet i 2012. Hun var også på tale sidste år til en toppost som EU-præsident.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.