Thorning til Syrien-krigere: I er en skændsel

Helle Thorning-Schmidt taler med store bogstaver til danske ekstremister, der drager til Syrien i hellig krig.
Socialdemokraterne holder kongres i Aalborg i weekenden. Her er statsminister Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon i Folketinget.
Socialdemokraterne holder kongres i Aalborg i weekenden. Her er statsminister Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon i Folketinget. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

- I kan kun blive sprængt i luften én gang. Bliv hjemme. Tænk på jeres far og mor. Det er ikke kun jer selv, I svigter. Det er jeres nærmeste. Tænk jer om.

Så tydelig var budskabet fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til de danske Syrien-krigere, da hun lørdag gik på talerstolen ved Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

Partiformanden lægger op til aktivt at bekæmpe de kamphandlinger, der finder sted i det nordlige Irak og Syrien, hvor krigere fra Islamisk Stat med Thornings ord har trukket blodige spor af ødelæggelse og død efter sig.

Selvom krigen i Syrien ligger langt væk fra Danmark, lægger Thorning op til hård kamp mod de ekstremister, der prøver at sprede islamistisk ideologi i Danmark.

- Vi ved, at unge fra Danmark rejser til Syrien for at gå i krig. Vi ved, at unge dræber og dør i den vildfarelse, at de er martyrer. Jeg har kun foragt tilovers for dem. De er en skændsel, siger hun i talen.

Helt konkret vil regeringen inddrage passet hos de personer, der planlægger at tilslutte sig Islamisk Stat.

Derudover vil man få frataget sin opholdstilladelse, hvis man rejser ned til eksempelvis Syrien eller det nordlige Irak for at tage del i de angreb, som IS står bag.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.