VALG 2015

Thorning skal flytte 5.400 stemmer - om dagen

For at vinde valget skal Thorning og resten af rød blok flytte næsten 5.400 stemmer om dagen frem til valgdatoen 18. juni.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og resten af rød blok skal flytte flere tusinde stemmer hver eneste dag i valgkampen for at gøre sig forhåbninger om fire år mere på magten.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og resten af rød blok skal flytte flere tusinde stemmer hver eneste dag i valgkampen for at gøre sig forhåbninger om fire år mere på magten. Foto: Simon Skipper/Scanpix

Helle Thorning og Co. får ualmindeligt travlt i valgkampen. For at genvinde regeringsmagten skal rød blok nemlig flytte knap 5.400 stemmer om dagen fra nu og frem til 18. juni, hvor danskerne skal til stemmeurnerne.

Det viser beregninger, som Avisen.dk har lavet på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik og de seneste dages meningsmålinger.

Rød blok står i øjeblikket til at få 46,7 procent af stemmerne ved det kommende valg, svarende til 1.697.133 vælgere. Men for at komme op på de 50,1 procent, der skal sikre et genvalg, mangler rød blok 123.560 stemmer. Det betyder, at intet mindre end 5372 vælgere skal hentes tilbage over midten hver dag i den 23 dage lange valgkamp.

Det skræmmer dog ikke Mogens Lykketoft, der genopstiller for Socialdemokraterne. Historien har vist, at slaget langtfra er tabt på forhånd.

- I 1998 var Nyrup-regeringen nogenlunde lige så meget bagud, som gennemsnittet af meningsmålingerne siger, at regeringen er nu. Men der vandt vi. Det er et eksempel på, at en siddende regering er kommet stærkt igen i løbet af valgkampen, siger Mogens Lykketoft.

Slaget om tvivlerne

Også valgforsker Robert Klemmensen fra Syddansk Universitet fastholder, at intet er afgjort endnu.

- Der er rigtig mange vælgere, der endnu ikke har besluttet sig for, hvor krydset skal sættes. Derfor er det også for tidligt at sige, hvilken vej det vil gå.

Og netop den store gruppe af tvivlere får afgørende betydning for, hvem der ender med regeringsmagten efter valget, forklarer han.

- Det er tvivlerne, der i vid udstrækning kommer til at afgøre det her valg. Mange af dem beslutter sig meget sent i valgkampen, og derfor vil vi nok heller ikke se de store vælgervandringer her i starten.

Sådan gjorde vi:

I alt 4.143.807 danskere er berettiget til at stemme ved folketingsvalget 18. juni, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik. Forudsat at valgdeltagelsen er den samme som ved sidste folketingsvalg i 2011 - 87,7 procent - vil i alt 3.634.119 danskere afgive deres stemme.

Ritzaus vægtede gennemsnit af de seneste dages meningsmålinger viser, at rød blok står til at få 46,7 procent af stemmerne. Det svarer til 1.697.133 vælgere. For at komme op på de 50,1 procent, der skal sikre et genvalg, mangler rød blok 123.560 stemmer - svarende til 5372 per dag i valgkampen.

UDVID

De mange tvivlere kan vise sig at være til rød bloks fordel, mener Mogens Lykketoft.

- Det er sædvanligt, at siddende regeringer kan mobilisere flere tvivlere end oppositionen kan, siger han.

V: Valgkampen skal handle om politik

Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, er træt af, at valgkampen går op i målinger og savner reel politik.

- Jeg håber, at vi får en valgkamp baseret på politik og holdninger frem for meningsmålinger og et talhelvede, hvor statsministeren hele tiden skal forholde sig til, at hun er bagefter.

Og det er da ifølge Robert Klemmensen fra SDU heller ikke sikkert, at blå blok bevarer sin førerposition.

- Det er ikke uladsiggørligt for den siddende regering at vinde det her valg. Men der skal arbejdes for sagen, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.