Thorning og co. vil gøre op med frit uddannelsesvalg

Det er nødvendigt med en benhård styring på uddannelsesområdet for at sikre, at der ikke opstår flaskehalse på arbejdsmarkedet. Socialdemokraterne vil gøre op med frit optag på nogle uddannelser for at sikre, at flere unge bliver faglærte, siger Henrik Sass Larsen i et interview med Ugebrevet A4.
- Vi vil gerne have det, som vi kalder et flaskehals-barometer. Her skal vi løbende holde øje med efterspørgslen i Produktionsdanmark efter kvalificeret arbejdskraft, og så kan barometeret stå på grønt, gult og rødt, forklarer ministeren.
- Vi vil gerne have det, som vi kalder et flaskehals-barometer. Her skal vi løbende holde øje med efterspørgslen i Produktionsdanmark efter kvalificeret arbejdskraft, og så kan barometeret stå på grønt, gult og rødt, forklarer ministeren. Foto: Thomas Lekfeldt/arkiv/Scanpix

Det skal være slut med at uddanne nye generationer til job, som ikke er der, mens der mangler kvalificeret arbejdskraft til produktionsjob i industrien.

Derfor lover den socialdemokratiske erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen i et interview med Ugebrevet A4 at indføre et helt nyt målesystem, der skal sikre overblik og handling i forhold til mulige flaskehals-problemer på det danske arbejdsmarked.

- Det bliver en benhård måde at skulle styre Danmark på fremadrettet – også på uddannelsesområdet – for at kunne imødegå de udfordringer, vi har i forhold til at levere kvalificeret arbejdskraft til Produktionsdanmark. Men vi forpligter os på at blive målt på det, så alle hele tiden kan følge med i, hvor galt det ser ud. Og vi forpligter os på at handle på det, lyder det fra Henrik Sass Larsen.

Flaskehals-barometer

Verden er på tærsklen til en ny industriel revolution, hvor robotter, avanceret produktionsudstyr og innovative medarbejdere hele tiden skal sikre, at man er på forkant med udvikling og fremstilling af produkter. Hvis Danmark fortsat skal være med i førerfeltet med store flagskibe som Danfoss, Novo Nordisk og Vestas samt en underskov af nytænkende små og mellemstore virksomheder, kræver det, at politikerne understøtter dansk erhvervslivs muligheder for hele tiden at have adgang til kvalificeret arbejdskraft, mener Henrik Sass Larsen.

- Vi vil gerne have det, som vi kalder et flaskehals-barometer. Her skal vi løbende holde øje med efterspørgslen i Produktionsdanmark efter kvalificeret arbejdskraft, og så kan barometeret stå på grønt, gult og rødt, forklarer ministeren.

- I det øjeblik, vi nærmer os gult, skal der handles. Og når det bliver rødt, skal vi lægge alt andet til side, så vi bruger alle kræfter på at stille den nødvendige uddannelseskapacitet til. Så må vi omstille hele vores uddannelsesindsats, kaste tingene fra os og primært bruge kræfterne på at sørge for at skaffe den nødvendige arbejdskraft, siger han.

Nej tak til teater-videnskab

Det er dog ikke uden omkostninger at omstille uddannelsessystemet til at kunne rykke hurtigt efter erhvervslivets behov. Der skal nemlig skrues ned for nogle uddannelser for, at der kan skrues op for andre. Det betyder, at unge i fremtiden kan risikere at måtte vinke farvel til drømmeuddannelsen, fordi politikerne finder behov for at skubbe dem hen mod produktionsarbejdspladserne.

- Der er i vid udstrækning frit valg i Danmark. Men jeg vil meget klart sige, at jeg ikke mener, at der skal være frit optag til at læse teatervidenskab. Vi har fra samfundets side ret til at kunne stille nogle rammer for, at folk skal tage en uddannelse med henblik på, at de kan opnå beskæftigelse. Der er noget, der er vigtigere at levere arbejdskraft til end andet, fastslår Sass Larsen.

Vil holde fast

Og det er ikke kun for industriens skyld, at uddannelse til produktionsjob ligger helt i toppen af Socialdemokraternes ønskeliste. Den brede samfundsøkonomi og andre erhverv får også en stor bid af kagen, når der kommer flere produktionsarbejdspladser, understreger Sass Larsen.

- Hver eneste gang vi har en produktionsarbejdsplads, kaster den så meget værdi af sig i forhold til det øvrige samfund, så det kun er den finansielle branche, som - i gode tider vel at mærke - tjener flere penge. Hver gang vi skaber en produktionsarbejdsplads, svarer det til at skabe cirka tre servicearbejdspladser. Derfor er vi meget interesserede i at holde fast i og skabe endnu flere produktionsarbejdspladser, siger Henrik Sass Larsen til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.