Thorning i hårdt angreb på Fogh

(Opdateret 22.41) S-formanden gik i flæsket på Fogh under tv-duellen på DR 1. Thorning ville blandt andet have Fogh til at love ikke at gribe ind over for kommunerne.

• Fogh: Jeg var forberedt på angreb
• Læs alt om valget

Skrevet i samarbejde med Julie Jo Boding, [email protected]

- Vil du være med? Ja eller nej, Anders.

Helle Thorning-Schmidt (S) gik i offensiven fra første sekund i duellen med statsminister Anders Fogh Rasmussen på DR 1 søndag aften.

Den socialdemokratiske partileder krævede svar på, om VK-regeringen efter et valg ville være med til at frede de kommunale budgetter, eller om Anders Fogh Rasmussen havde tænkt sig at gribe ind og tvinge kommunerne til at sænke skatterne og dermed tvinge dem ud i sparerunder på skoler, ældrepleje og socialhjælp.

- Man kunne starte her i aften med at love ikke at gribe ind over for kommuner, der har været nødt til at lade skatten stige, fordi de ikke kunne få råd til velfærd. Vil du være med til det Anders?

Anders Fogh Rasmussen svarede, at regeringen har lavet en aftale med Kommunernes Landsforening om kommunernes økonomi, som han ikke agter at bryde.

- Den økonomiske aftale, vi har indgået, har penge nok i sig til, at kommunerne kan yde den nødvendige service. Jeg synes, det ville være groft over for en aftalepartner, hvis vi allerede nu skulle sige, hvad der skulle ske, sagde han.

Det svar var tydeligvis ikke godt nok for Helle Thorning, der fortsatte med at gå i flæsket på Fogh i kampen om at erobre stemmer fra de mange tvivlere, som endnu ikke har besluttet sig for, hvor krydset skal sættes.

- Så lad os give håndslag på, at hvis du bliver statsminister, eller jeg bliver statsminister, så bliver budgetterne ikke åbnet igen, forsøgte hun igen.

Uden held.  

- Vi sætter os ned sammen med kommunerne. Det er fuldstændig normal praksis at se på det. Og helt ærligt – jeg tror nemt vi kan finde ud af det, sagde Fogh, inden studievært Reimer Bo Christensen lukkede af for den første del af duellen og gik over til de næste emner.

Thorning: Folk dør på ventelister 

De to duellanter diskuterede blandt andet sygehuse og ventelister, skattepolitik og forholdene for de afviste irakiske asylansøgere.

Også her gik Thorning hårdt til Fogh:

- Der er folk, der dør på venteliste i Danmark – er du stolt af det?, lød det blandt andet.

Da Anders Fogh og Helle Thorning ikke møder hinanden foran spørgelystne vælgere, fik de i stedet mulighed for at stille hinanden to spørgsmål.

Anders Fogh Rasmussen fik lov til at lægge ud.

- Inden for den sidste uge er du løbet fra tre holdninger og løfter - skattestoppet, den stramme udlændingepolitik med 24-årsreglen og vores skoleforlig - har du til hensigt at løbe fra flere løfter i resten af valgkampen?, spurgte statsministeren den socialdemokratiske udfordrer.

- Jeg tror ikke rigtigt, du har hørt efter, Anders, for vi går stadig ind for 24-årsreglen. Jeg vil gerne sige det meget tydeligt, at jeg går ind for den. Det, der er sket, er, at De Radikale har sagt, at det ikke længere er et ultimativt krav at fjerne den, så vi har fået den styrket, svarede Helle Thorning og understregede, at Socialdemokraterne også går ind for skattestoppet og nationale test i folkeskolen.

Hendes spørgsmål til statsministeren var helt kort:

- Fortryder du Irak-krigen?, spurgte Helle Thorning-Schmidt.

- Jeg synes, det var rigtigt at fjerne Saddam. Jeg synes, vi har et medansvar for at sikre fred og frihed andre steder i verden. Situationen i Irak er ikke tilfredsstillende, men jeg er glad for, at vi fik fjernet Saddam. Jeg er klart af den opfattelse, at den slags beslutninger er bedst, hvis de er truffet med et bredt flertal, svarede statsministeren.

Helle Thorning var hurtigt klar med et spørgsmål om, statsministeren var klar til at afgive et løfte lige på stedet om aldrig mere at sende Danmark i krig med et snævert flertal, men hun fik ikke noget klart ja-nej-svar.

Talkrig

Socialdemokraterne har foreslået at udbrede Ritt Bjerregaards plan for billige boliger i København til hele landet. Men den plan var statsministeren ikke meget for. Han stod i stedet klar med en anden løsning.

- Vi har en anden løsning. Nemlig at vi gør lånene til de støttede boliger billigere. Det kan for eksempel gøres ved at forlænge løbetiden, så der skal afdrages mindre i det daglige. Så bliver huslejen billigere, foreslog Anders Fogh.

Helle Thorning gik i gang med endnu et angreb, da hun hævdede, at byggeriet af almennyttige boliger er gået i stå under den nuværende regering. Anders Fogh sendte dog denne beskyldning direkte tilbage til Helle Thorning:

- Der bliver bygget 10.000 almennyttige boliger om året. Da I var ved magten, blev der bygget 7.000, sagde han.

Den socialdemokratiske leder holdt dog fast i, at byggeriet af de almennyttige boliger er gået i stå og spurgte, hvor mange der var blevet bygget i år.

- Jo, men pengene er der, men der er ikke kommet ansøgninger, svarede Anders Fogh.

Skræmmekampagner

Til slut fik de to statsministerkandidater lov til at give deres bud på, hvordan Danmark kommer til at se ud efter 13. november. Og hvis vælgernes dom giver Anders Fogh Rasmussen fire år mere i førertrøjen, ser det skidt ud for Danmark, mente Helle Thorning-Schmidt, der bedyrede, at hun ikke ville tegne en skræmmekampagne.

- Jeg tror, det bliver et Danmark, hvor vi ikke har de stærke fællesskaber, som vi er kendt for. Vi vil få mindre af det velfærdssamfund, vi er kendt for, sagde Helle Thorning og pegede på, at der vil blive grebet ind over for kommunernes økonomi, mens blokpolitikken vil fortsætte.

Anders Fogh Rasmussen opfattede alligevel hendes bud som netop en skræmmekampagne og hævdede at have sværere ved at give et bud på, hvordan en regering ledet af Helle Thorning kommer til at være. Han mente, at der er usikkerhed om Socialdemokraternes skattepolitik, udlændingepolitik og skolepolitik.

- Men det ene er sikkert med skattestigningsflertallet: Skattestoppet vil blive ophævet, og der vil komme skattestigninger. Og der vil komme en anden udlændingepolitik, sagde Anders Fogh.

Ingen af de to kandidater ville til slut lægge deres hoved på et sølvfad og love deres afgang, hvis de ikke kan føre deres parti til en valgsejr.
 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.