Thorning efter afslørende mail: "Jeg var i god tro"

Statsministeriet blev oplyst om sen, fast bevogtning af synagoge dagen efter terrorangrebet, viser mails.
Helle Thorning-Schmidt nåede ikke at få oplysningen om sen bevogtning af synagogoen i København, inden hun gik til pressemøde.
Helle Thorning-Schmidt nåede ikke at få oplysningen om sen bevogtning af synagogoen i København, inden hun gik til pressemøde. Foto: STINE BIDSTRUP/POLFOTO

Sikkerheden ved synagogen i Krystalgade blev som del af en standardprocedure øget "så snart" det første terrorangreb mod Krudttønden på Østerbro fandt sted ved 15:30-tiden.

Det sagde statsminister Helle Thorning-Schmidts (S), da hun dagen efter terrorangrebet den 14.-15. februar mødte den internationale presse i Statsministeriet.

Men få minutter før statsministeren gik ind til pressemødet, tikkede en mail fra Københavns Politi ind med denne ordlyd:

"Cirka klokken 19:30 blev der disponeret 2 patruljer med i alt 5 mand til bevogtning ved/i umiddelbar nærhed af synagogen i Krystalgade".

Dermed var Statsministeriet blevet gjort bekendt med, at der gik flere timer, før bevogtningen blev oprettet inden en meget omtalt pressemøde med den internationale presse.

Nåede ikke at se oplysning

Statsminister Helle Thorning-Schmidt nåede dog ikke at se oplysningen, før hun gik ud til pressemødet. Det fremgår af en redegørelse fra justitsminister Mette Frederiksen (S).

På pressemødet sagde Helle Thorning-Schmidt, at synagogen i Krystalgade øjeblikkeligt var blevet bevogtet, efter terrorangrebet.

Men ifølge flere mails, som blev fremlagt tirsdag, skrev Københavns Politi klokken 14.19 til Justitsministeriet, at den faste bevogtning først blev oprettet klokken 19.30.

Mailen blev videresendt fra Justitsministeriet klokken 14.24 til Statsministeriet - altså umiddelbart før Thorning klokken 14.30 skulle møde den internationale presse.

Ikke skruet ned

I mailen fra Københavns Politi står der:

- Vi kan med den korte frist oplyse, at det af disponeringsskemaer fremgår, at der ca. kl. 19.30 blev disponeret to patruljer med i alt fem mand til fast bevogtning ved/i umiddelbar nærhed af Synagogen i Krystalgade.

- Hertil kommer yderligere patruljer, der var disponeret til steder tæt på, som for eksempel Nørreport og strækningen Nørregade-Nørreport.

- Eftersom patruljerne løbende afløser hinanden kan vi ikke uden en mere omfattende undersøgelse se præcis, hvem som var til stede på tidspunktet for skudepisoden, men der er ikke grund til at tro, at der var skruet ned på ressourcen, står der i mailen.

I god tro

Regeringstoppen understreger dog, at man ikke kendte til dem, før politiets redegørelse for terrorangrebet blev lagt frem for offentligheden i sidste uge.

- Jeg var i god tro, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

- Hvis jeg blev opmærksom på, at jeg havde sagt noget, der ikke var korrekt, så ville jeg straks have sagt det. Hvad skulle vi ellers gøre?, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Jeg giver det billede, som vi blev givet i dagene derefter, og der var rig lejlighed fra PET eller andre til at korrigere det. Det fandt ikke sted. Derfor var jeg i god tro, indtil denne her redegørelse, siger statsministeren.

Kritiseret langsommelighed

Selvom det ikke fremgår af mail-korrespondancen, om der i timerne forud for den omtalte bevogtning med to patruljer var andre betjente til stede, så har Mette Frederiksen offentligt kritiseret langsommeligheden i etableringen af bevogtningen ved synagogen.

Det første angreb ved Krudttønden skete ca. 15.30. Derefter forsvandt gerningsmanden, og det var uvist, om han ville angribe igen.

Det fremgår af redegørelsen, at PET klokken 18.42 telefonisk meddelte Vagtcentralen i Københavns Politi, at der ifølge PET's vurdering bør oprettes fast bevogtning ved synagogen hurtigst muligt og frem til afslutningen på den jødiske konfirmation klokken 2.00.

Arrangementet i begyndte klokken 19.00 og den faste bevogtning blev ifølge redegørelsen etableret 19.22.

Dermed var politiet på plads, da gerningsmanden angreb synagogen 00.41.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.