Thomas Blachman: Vi har et tarveligt samfund

Musikeren, debattøren og X Factor dommeren Thomas Blachman mener, at der mangler visioner i Danmark, så længe at en stor del af befolkningen ikke kan få arbejde.
Thomas Blachman mener, at Danmark vender ryggen til samfundets svageste.
Thomas Blachman mener, at Danmark vender ryggen til samfundets svageste. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix

Når X Factor til januar ruller over skærmen og ind i millioner af danske stuer, er det som sædvanlig med speedsnakkende Thomas Blachman ved dommerbordet. Og han har et opråb til et Danmark, som han mener mangler løsninger.

Det fortæller den garvede dommer, da Avisen.dk møder ham til et pressemøde forud for den kommende X Factor-sæson og spørger ind til, hvad han mener om den seneste tids debat om kontanthjælpsloft og kontanthjælpsmodtagere.

- Jeg synes, det er et tarveligt samfund, hvor man omtaler dem, som man gør. Stakkels børn som skal se mor og far mere eller mindre motiverede, fordi situationen trækker ud, siger Thomas Blachman.

Ifølge Danmarks Statistik er der i øjeblikket knap 180.000 danskere på kontanthjælp. En stor del af dem er i risikozonen for at miste dele af støtten, når kontanthjælpsloftet rammer 1. oktober.

Delearbejde kan være løsningen

Det er helt forkert, når store dele af danskerne parkeres ude på sidelinjen af arbejdsmarkedet, mener Thomas Blachman. For der er jo ingen, der ønsker at være på kontanthjælp, hvis der reelt var et alternativ.

- Jeg siger ikke, at det er alle, der er i stand til at arbejde, der kan jo være masser af grunde til, at man slet ikke er i stand til at arbejde. Men jeg synes, det er et fedterøvssamfund, der ikke er i stand til at deles om det arbejde, som der nu engang er, siger Thomas Blachman.

X Factor dommeren sidder dog ikke med de vises sten til kontanthjælpsproblematikken, men han savner mod og en vilje til at prøve noget nyt, når det, vi har i dag, tydeligvis ikke fungerer.

- Man kan jo skære arbejdsugen ned til fire dage eller lave arbejdsugen om til 30 timer. Der er mangel på visioner. Det er kun et tarveligt samfund, der lukker folk ude fra arbejdsmarkedet, samtidig med at dem, som så har foden inde på arbejdsmarkedet, går ned med overbelastning og stress, forklarer Thomas Blachman.

Men det er ikke kun de mange danskere på kontanthjælp, som Danmark svigter ved sin nuværende kurs. Det er alle danskere, der svigtes.

- Vi er et lille land, som burde være det mest visionære land i verden ved at skabe en samfundsmodel, som vi kan eksponere til resten af verden. Men for fanden mand, lad os da først løse vores egne problemer. Hvor fanden er fremtiden? Jeg møder kun bekymringer, afslutter Thomas Blachman.

Når X Factor toner frem på skærmen til januar, fejrer programmet 10-års jubilæum. Dermed er det DR’s længst løbende kontinuerlige underholdningsprogram. De første precastings åbner i København 17. august og den 23. august i Aarhus.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.