Test dig selv: Fylder jobbet for meget i dit liv?

Fylder arbejdet så meget i dit liv, at du ikke ved, hvad du ellers skal tale om, når du er sammen med andre? Så er det måske på tide at skrue lidt ned
Er du en 'workaholic'? Sådan undgår du, at dit job bliver hele din identitet.
Er du en 'workaholic'? Sådan undgår du, at dit job bliver hele din identitet. Foto: Scanpix/Modelfoto

Det er tidstypisk, at vi lægger meget af vores tid og identitet i vores arbejde. Men faren er, at vi glemmer os selv i vores jobiver og faktisk ender med at brænde ud.

Engang gik vi mest på arbejde for at tjene penge til huslejen. Vi udførte en række opgaver for penge, og når vi var færdige, gik vi hjem. I dag er arbejdet en meget stor og vigtig del af vores identitet. Det skal også helst være en passion, et kald eller være noget, vi brænder for. Det lyder jo meget godt, men ifølge Generelsekretær i Stresstænketanken, Thomas Milsted, kan det være med til at udløse stress.

- I Danmark har vi en meget stærk arbejdsidentifikation. Jeg ’er noget’ qua det, jeg laver, og vi vedligeholder på en måde vores identitet ved at vedligeholde vores arbejde. Derfor bliver det også meget vigtigt, at det, jeg laver, er optimalt, og at jeg løser opgaverne perfekt hele tiden. For hvis ikke det er ok, så er jeg ikke ok. Det er et kæmpestort problem i Danmark og en vigtig del af forklaringen på, hvorfor så mange danskere lider af stress, siger Thomas Milsted, der er foredragsholder og forfatter til flere bøger om stress, arbejdsglæde og motivation.

Passer du ind på din arbejdsplads? Tjek her, om din arbejdslede kan skyldes jeres forskellige behandlinger

Arbejdet bliver det centrale i livet
Den traditionelle familie er under opløsning, lokalmiljøet, foreninger og religioner har ikke så stor betydning som tidligere. Derfor bruger de fleste af os karrieren eller uddannelsen som en slags visitkort for vores personlighed, og arbejdet spiller en stor rolle i vores sociale liv.

- Derfor kan det også være svært at få stressramte mennesker til at holde op med at arbejde. Tanken om at slippe arbejdet kan virke meget skræmmende, og det kan jeg godt forstå. For når jeg beder dem slippe arbejdet, beder jeg dem i virkeligheden om at slippe deres identitet. For uden deres arbejde, hvem er de så? Det er ikke nødvendigvis sandt, at du skal være drevet af en stor passion for at være glad for dit arbejde. Det kan jo lige så godt være, at du er drevet af en forpligtelse, siger Thomas Milsted.

Du kan interessere dig for andet end dit job
Pernille Melsted er coach, skyggeekspert og forfatter med speciale i passion. Når hun er til middagsselskab eller deltager i sammenkomster skifter hun bevidst spørgsmålet ”og hvad laver du så” ud med spørgsmålet ”hvad interesserer du dig for?”

- Jeg prøver konsekvent at få folk til at tale om deres interesser i stedet for deres arbejde. Vi lægger sindssygt meget identitet i vores arbejde, og det er jo absurd, for vi er jo ikke kun vores arbejde. Vi er meget mere end det, og jeg tror, vi ville være gladere, hvis vi fandt vores identitet uden for arbejdet, siger Pernille Melsted.

Skyd genvej på karrierestigen: Syv veje til at blive en bedre netværker

Sænk ambitionsniveauet
Hvis Thomas Milsted kunne få fat i en særlig magisk megafon, der kunne få alle danskere i tale, ville han sige, at vi skulle øve os i at betragte arbejdet som et arbejde og ikke så meget mere end det.

- Jeg ville sige, at det er meget vigtigt at finde andre arenaer i livet end arbejdet. Det er fint at være glad for sit arbejde, engageret og passioneret, men vi skal også kunne slippe arbejdet og huske, at døgnet kun har 24 timer. Mange medarbejdere tager uddannelser, samtidig med at de har et fuldtidsjob. Det er godt at forny sig og vedligeholde sin værdi på arbejdsmarkedet, men du behøver måske ikke altid være den bedste. Mindre kan måske gøre det. Vi kunne godt sænke ambitionsniveauet lidt og være lidt mere dovne, siger han.

Test dig selv, om du lægger for meget identitet i dit job:

  • Når du præsenterer dig for nye mennesker, nævner du så automatisk dit arbejde, eller/og spørger ind til det hos andre som noget af det første?
  • Har du sagt til dig selv, at hvis du bare arbejder lidt mere, eller kommer lidt højere på karrierestigen eller får lidt mere i løn, så føler du, at du er mere værd?

De ti mest almindelige drømme: Det betyder de

  • Kender du tanken om, at det er i orden at tage arbejdet med hjem eller på ferier, fordi det er så sjovt, at du faktisk elsker det, så det ikke føles som arbejde?
  • Hvis du fik at vide, at du kun havde tre måneder tilbage at leve i, hvad ville du så tilbringe den med? (Nej, nemlig ikke at arbejde vel?)

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af disse punkter, så bør du revurdere dit forhold til dit arbejde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.