Test dig selv: Er du i virkeligheden medløber, når din kollega bliver mobbet?

Mange danskere er hvert år vidner til mobning på deres arbejde, og forskere opfordrer nu til handling. Som en begyndelse kan du tænke over, hvordan du selv reagerer, når du oplever, at andre bliver mobbet.
Hvilken rolle spiller du i mobbesituationen? Se her, om du er mægleren, assistenten eller den passive.
Hvilken rolle spiller du i mobbesituationen? Se her, om du er mægleren, assistenten eller den passive. Foto: Scanpix / Modelfoto

Du sidder ved frokostbordet og kan mærke spændingen i rummet. Lone ser vred ud på stolen to pladser til højre for dig, og Karen og Jesper fniser fortroligt med ansigterne vendt ned i bordet. Susanne sidder stille og piller ved sine negle, mens hun gør alt for at undgå at lægge mærke til Lones brystkasse, som hidsigt hæver sig op og ned.

Er du Karen, Jesper, Susanne eller måske Lone i denne situation?

Vi skal være bevidste

Erhvervspsykologerne Eva Gemzøe Mikkelsen og Tine Ravn Holmegaard har i samarbejde med forskere fra Københavns Universitet identificeret seks måder, vi typisk reagerer på, når vi er vidner til andre, der bliver mobbet. Det skriver Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan afsløres mobning på arbejdspladsen

De seks vidnetyper er et redskab til dialog, der skal løse konflikter på ni virksomheder i Danmark og er en del af kampagnen Grib ind mod mobning.

- Nogle støtter den mobbede, men andre er passive. Det bedste er at gribe ind, når man oplever, at nogen bliver mobbet, fortæller Annie Høgh, som er professor i psykologi på Københavns Universitet og en af forskerne på projektet.

- Når vi forholder os til, hvordan vi agerer, når vi er vidner til mobning, bliver vi mere bevidste om os selv. Det gør os bedre i stand til at gribe ind over for mobning, uddyber erhvervspsykolog Eva Gemzøe Mikkelsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Mobning på arbejdspladsen giver søvnproblemer

De seks vidnetyper

Så hvordan reagerer du, når andre omkring dig bliver mobbet?

  • Kuglestøberen

Du er den, der sætter mobningen i gang, ved eksempelvis at invitere alle dine kolleger til fredagsøl hos dig, på nær Lone, som du ikke kan lide.

  • Assistenten

Du er medløberen der giver kulestøberen ret i, at Lone ikke skal inviteres, og at der slet ikke er noget at have dårlig samvittighed over.

  • Den passive

Du dropper fredagsøllen, fordi du synes det er mærkeligt, at Lone ikke er inviteret, men siger ikke noget til de andre om, hvordan du har det.

Læs mere på Videnskab.dk: Mobning giver traumesymptomer

  • Sympatisøren

Du synes egentlig, det er synd for Lone, at hun ikke må komme med, så du trækker hende til side og siger, at de andre er for meget, og at du godt kan forstå, hvis hun er vred eller ked af det. Du siger ikke noget til kuglestøberen eller assistenten.

  • Forsvareren

Du er frådende af raseri over, at Lone bliver behandlet så dårligt, og du siger med det samme til kuglestøberen, at det er virkelig tarveligt, mens Lone står bagved og ser på.

  • Mægleren

Du vil ikke finde dig i, at Lone bliver udelukket for fællesskabet, så idet du hører, at Kuglestøberen og Assistenten har planer om at holde fredagsøl uden hende, går du over til dem og siger, at du synes det er ærgerligt, at Lone ikke er inviteret, og at de bør sætte sig sammen og tale om, hvad det er for nogle spændinger, der er mellem dem.

Læs mere om, hvordan et presset arbejdsmiljø øger omfanget af mobning, på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Nååhr! Storøjet, nuttet blæksprutte charmerer forskere

Hvor mange køn findes der?

Lovende metode: Kræft kan fjernes med 'lysbomber'

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.