Tesfaye: Snotdumt ikke at føre valgkamp på social dumping

Danskerne lægger mest vægt på arbejdsmarkedspolitik, når de skal sætte deres kryds ved folketingsvalget 18. juni, viser ny undersøgelse. Både Mattias Tesfaye og Peter Hummelgaard mener, at netop job og kampen mod social dumping er langt vigtigere end skat og udlændingepolitik.
Både Mattias Tesfaye og Peter Hummelgaard mener, at job og kampen mod social dumping er langt vigtigere end skat og udlændingepolitik.
Både Mattias Tesfaye og Peter Hummelgaard mener, at job og kampen mod social dumping er langt vigtigere end skat og udlændingepolitik. Foto: Scanpix

Danskerne ønsker først og fremmest, at valgkampen i de næste tre uger kommer til at handle om deres job, deres helbred og udlændingepolitikken. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.

Næsten hver anden dansker erklærer, at dagpenge, social dumping og arbejdsmarkedspolitik er afgørende for, hvor de sætter deres kryds på valgdagen 18. juni. Til gengæld betyder EU, forskning og retspolitik ikke en dyt.

For mureren Mattias Tesfaye er det gode nyheder, at vælgerne ønsker et beskæftigelsesvalg. Han stiller for første gang op til Folketinget for Socialdemokraterne og drømmer om at få et godt valg på Vestegnen.  Arbejdsmarkedspolitik og kampen mod social dumping er netop hans mærkesag i valgkampen.

- Jeg er helt enig med de mange danskere, der mener, at arbejdsmarkedspolitik er vigtigst af alt. Det er kloge mennesker, der ved, at det er altafgørende for, om vi får et godt samfund at leve i, at folk har et arbejde på ordentlige vilkår, siger Mattias Tesfaye.

Snotdumt at diskutere DONG fremfor job

Håndværker-kandidaten slår fast med syvtommersøm, at alle andre temaer i grunden er mindre væsentlige.

- Det er ligegyldigt, hvor meget skat vi skal betale, hvis vi ikke har et ordentligt lønnet job at betale skat af. Det bedste vi kan gøre for integrationen er, at folk får et arbejde. Otte ud af ti problemer i det her samfund ville være løst, hvis bare folk fik et arbejde, anfører han.

Mattias Tesfaye kalder det ’befriende’ at folk kan se igennem de daglige trakasserier på Christiansborg  og erkende, at arbejdspladser på anstændige vilkår er den allervigtigste dagsorden.

Top tre på vælgernes dagsorden

Hvilke af nedenstående emner vil være mest afgørende for dig i forhold til, hvor du sætter dit kryds ved det kommende folketingsvalg?

Beskæftigelse og arbejdsmarked, herunder dagpenge og social dumping: 44 procent. (Rød blok 58 pct. -  blå blok 31 pct.)

Sundhedsvæsenet: 40 procent. (Rød blok 46 pct.-  blå blok 35 pct.)

Udlændingepolitik: 30 procent. (Rød blok 19 pct. - blå blok 41 pct.)

Kilde: Analyse Danmark for Ugebrevet A4. Undersøgelsen er gennemført i perioden 7. - 12. maj 2015 blandt 2.322 repræsentativt udvalgte vælgere.

UDVID

- Det vil være snotdumt, hvis vi bruger valgkampen på at diskutere bevogtningen af synagogen og DONG-papirer og alt muligt andet, som jeg synes, at Christiansborg-boblen har en tendens til. Det her valg handler om, hvilken type samfundsmodel vi ønsker os, og hele mit formål med at stille op er at arbejde for et samfund, hvor flest mulige er i arbejde på ordentlige vilkår, fastslår Mathias Tesfaye.

Den nye værdikamp foregår på arbejdsmarkedet

Det kommer heller ikke bag på Peter Hummelgaard, socialdemokratisk folketingskandidat på Amager, at vælgerne i den grad er optaget af arbejdsmarkedspolitik.

- Selvom vi er ude af krisen, har mange danskere en følelse af, at arbejdsmarkedet og deres egen jobsituation er meget mere utryg end nogensinde tidligere i deres arbejdsliv. Slagsmålet med Ryan Air om løn- og arbejdsvilkår for fly-personalet minder dem om, at et godt og trygt arbejde er ikke bare noget, man kan regne med, men noget der skal kæmpes for, siger han.

Uanset om Peter Hummelgaard har besøgt Postcentralen i København, lufthavnen i Kastrup eller Aalborg Portland møder han folk, der er nervøse for deres job. Og utrygheden handler ifølge ham også om efterlønsreform og de udhulede dagpengeregler, der får tusindvis af lønmodtagere til at falde ud af dagpengesystemet.

- Det her bliver et beskæftigelsesvalg. For arbejdsmarkedspolitik og kampen mod social dumping udgør jo kernen i en form for ny værdikamp, der grundlæggende handler om, hvem vores fælles økonomi arbejder til fordel for, og hvordan vi sikrer os, at alle får løn som fortjent. Værdikampen handler også om, hvordan vi sikrer, at fremtidens arbejdsmarked tager sig af alle - også når man bliver syg, gammel eller arbejdsløs, siger Peter Hummelgaard.

Støjberg: Beskæftigelse og skattetryk hænger sammen

Venstres politiske ordfører Inger Støjberg er også overbevist om, at folketingsvalget kommer til at handle om arbejdsmarkedspolitik, men i modsætning til både Mattias Tesfaye og Peter Hummelgaard mener hun ikke det handler om Ryan Air og utryghed i kølvandet på dagpengereformen.

- Valget kommer i høj grad til at handle om, hvordan vi indretter vores arbejdsmarked, så flere kommer ud og deltager på arbejdsmarkedet og bidrager. Men jeg ser det som en stor fælles hat, både når vi taler om de samlede offentlige udgifter, skat og arbejdsmarkedspolitik. Det er en og samme diskussion, for bundlinjen er, hvordan vi får skabt et samfund, hvor der er råd til velfærd, og hvor det private erhvervsliv kommer til at spille en større rolle, siger hun.

Det er både en stor fordel men kan også blive en ulempe for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at arbejdsmarkedspolitikken topper vælgernes dagsorden, mener valgforskerne.

- Arbejdsmarkedspolitik har altid været en mærkesag og hjerteblod for Socialdemokraterne, og det er en gave til partiet, at det nu er det emne, der er vigtigst for vælgerne. Hvis Helle Thorning formår at holde fast i den dagsorden, kan det være en styrke for hende, mener professor Kasper Møller Hansen.

Thorning pisket til at være offensiv på dagpenge

Men han pointerer samtidig, at mange vælgere har følt sig svigtet af SR-regeringen i de barske kriseår, hvor cirka 50.000 arbejdsløse er faldet ud af dagpengesystemet.  Det kan blive et minus for Socialdemokraterne i den kommende valgkamp, at de ikke kan berolige utrygge vælgere med et konkret bud på, hvordan fremtidens dagpengesystem ser ud, fastslår han.

Også Rune Stubager fra Aarhus Universitet fremhæver, at det alt i alt er en fordel for Helle Thorning-Schmidt, at danskerne er optaget af, hvordan det går med jobskabelse, løn- og arbejdsvilkår samt social dumping.

- Men Helle Thorning er nødt til at være ret offensiv på dagpenge-området for at få nogle skuffede vælgere tilbage. I det hele taget kommer dagpenge-problematikken og social dumping formentlig til at fylde, fordi det berører folks hverdag, siger Rune Stubager.

Når Rune Stubager zoomer ind på A4-undersøgelsen, hæfter han sig blandt andet ved, at hver tredje af Lars Løkke Rasmussens og Kristian Thulesen Dahls vælgere også lægger stor vægt på arbejdsmarkedspolitikken.

Det giver ifølge valgforskeren Helle Thorning anledning til at sparke en dør ind i blå blok i håb om, at man kan overbevise frafaldne arbejdervælgere om, at S er det parti, der kan levere tryghed på jobbet og strikke en ordentlig dagpengeløsning sammen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.