Tchads ekspræsident appellerer dom for krigsforbrydelser

Hissène Habré, som ledede Tchad i 1980'erne, har appelleret livstidsdom, oplyser talsmand for domstol.
Tchads tidligere præsident Hissène Habré appellerer en livstidsdom for krigsforbrydelser, oplyser en talsmand for den særdomstol, som dømte ham i maj.
Tchads tidligere præsident Hissène Habré appellerer en livstidsdom for krigsforbrydelser, oplyser en talsmand for den særdomstol, som dømte ham i maj. Foto: Carley Petesch/AP

Tchads tidligere præsident Hissène Habré appellerer en dom for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, oplyser en talsmand for den særdomstol, som dømte ham.

Dommen gælder forbrydelser under Habrés styre i 1980'erne.

Habré blev i slutningen af maj idømt fængsel på livstid for voldtægt og ordrer til at dræbe og tortere tusinder af politiske modstandere i løbet af sin otteårige embedsperiode.

Habré styrede Tchad fra 1982 til 1990. Han knuste i sin regeringstid ethvert tilløb til opposition.

Menneskerettighedsgrupper anslår, at omkring 40.000 mennesker måtte bøde med livet under hans styre, mens titusinder blev kastet i fængsel og torteret.

Hos Amnesty International mener man, at dommen markerer international retfærdighed.

- Dommen viser, at når der er politisk vilje til samarbejde mellem stater, så er det muligt effektivt at sætte en stopper for straffrihed, sagde organisationens Vestafrika-forsker Gaetan Mootoo efterfølgende.

Hissène Habré har siden sin afsættelse i 1990 levet i eksil i nabolandet Senegal. Det var her, han blev pågrebet i 2013 og stillet for en krigsforbryderdomstol oprettet under Den Afrikanske Union (AU).

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.