Taxikrig

Taxi-talsmand om udskudte Uber-domme: "Det er rigtigt frustrerende!"

Det er meget frustrerende, at retsvæsenet skal bruge så ufattelig lang tid på at behandle Uber-sager. Det mener formand for brancheforening efter nyhed om, at Uber-sager ikke afgøres i dag.
- Vi har ingen forståelse for, at det skal tage så lang tid at fælde domme for simpel overtrædelse af taxilovgivningen, siger Søren H. Nicolaisen, som er formand for brancheforeningen Taxiførere i Danmark. 
- Vi har ingen forståelse for, at det skal tage så lang tid at fælde domme for simpel overtrædelse af taxilovgivningen, siger Søren H. Nicolaisen, som er formand for brancheforeningen Taxiførere i Danmark.  Foto: Iver Houmark Andersen.

- Jeg er meget, meget utålmodig!

Ordene falder prompte og med tydeligt tryk på 'meget'. De kommer fra Søren H. Nicolaisen, som er formand for Taxiførere i Danmark, som er en brancheforening for ansatte i branchen. Utålmodigheden skyldes, at sagerne mod seks Uber-chauffører ikke som ventet bliver afgjort i Københavns Byret i dag. Der falder først domme fredag 8. juli.

- Det er rigtigt frustrerende, at der ikke kommer domme i dag. Vi har ventet i 20 måneder på at få en juridisk afklaring med hensyn til Uber. Det er ufatteligt, at det skal tage så lang tid, siger Søren H. Nicolaisen til Avisen.dk.

Han hentyder dermed til, at Uber etablerede sig i Danmark i november 2014 og straks blev politianmeldt. 

I byretten er Uber-chaufførerne tiltalt for piratkørsel og risikerer bøder mellem 5.000 og 10.000 kroner. 

- Vi har ingen forståelse for, at det skal tage så lang tid at fælde domme for simpel overtrædelse af taxilovgivningen, siger Søren H. Nicolaisen.  

Han mener, at retsvæsenet har været alt for sløv i optrækket. 

- I Sverige har domstolene taget helt anderledes hårdt og hurtigt fat i Uber. Det betyder, at den juridiske behandling i Sverige af Uber nu er mindst trekvart år foran i forhold til Danmark. Og sagerne i Sverige har gjort, at Uber delvist har trukket sig fra Sverige, siger Søren H. Nicolaisen. 

Måske knækker filmen en dag

Ifølge Søren H. Nicolaisen er rigtigt mange chauffører vrede over Ubers fremmarch og behandlingen ved domstolen. 

I Danmark har vi opført os rigtigt pænt i forhold til chauffører i Frankrig.
Søren H. Nicolaisen, formand for Taxiførere i Danmark

- Taxichaufførerne bliver selvfølgelig frustrerede og vrede, når de kan sidde og kigge på, hvordan Uber-chauffører overtræder reglerne og stjæler deres kunder, siger Søren H. Nicolaisen. 

Adspurgt om taxichaufførerne kan leve med, at Uber får lov at køre videre i lang tid, siger han:

- Vi har mange gange advaret kollegerne og sagt, at de skal tage den med ro. I Danmark har vi opført os rigtigt pænt i forhold til chauffører i Frankrig, som har væltet biler i voldsomme protester. Nogle vil sikkert også mene, at vi har opført os for pænt. 

- Jeg er en fredens mand, som gerne opfordrer andre til at opføre sig ordentlig. Men på et tidspunkt kan filmen knække... Nogle vil tænke, 'nu kan vi ikke se på det her længere!'. 

Håber på større politiindsats 

Indtil videre har Københavns Politi sigtet 46 personer for via Ubers app at køre ulovlig piratkørsel. Men det er ikke mange, synes formanden for brancheforeningen.

- At der er 46 sigtede Uber-chauffører nu er ikke imponerende i betragtning af, at der kører op mod 2.000 Uber-chauffører rundt, og at Uber har været i Danmark nu i 20 måneder, siger Søren H. Nicolaisen.  

Han håber, at politiet vil stoppe langt flere Uber-chauffører, hvis de seks tiltalte i byretten bliver dømt. 

- Når der falder domme i byretten, og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at de falder ud til Uber-chaufførernes fordel, så får politiet en helt anderledes tilgang til det her. Så vil man uden tøven kunne udstede bøder, og så forventer jeg da, at politiet træder i karakter, siger Søren H. Nicolaisen.  

Han ærgrer sig over, at der ikke for længst er faldet domme.

- Hvis vi havde fået domme før, så havde vi ikke set en taxibranche, der havde blødt så meget på grund af unfair konkurrence, siger han. 

Læs Avisen.dk's dækning af Uber i Danmark her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.