Tatovører tjekkes under huden

Folketinget strammer nu op på tatovør-området. Lovkrav om uddannelse og hygiejne forventes vedtaget næste år.
Myndighederne skal fremover holde opsyn med den farve, tatovører bruger. Og det vækker glæde hos tatovørerne selv. Arkivfoto.
Myndighederne skal fremover holde opsyn med den farve, tatovører bruger. Og det vækker glæde hos tatovørerne selv. Arkivfoto. Foto: Michael Deschenes/public domain/Wikimedia

Det skal være slut med at smykke huden med farlige kemikalier, og tatovører skal fremover være uddannet for at kunne stikke nålen under huden.

Det er alle partierne i Folketinget, med undtagelse af Liberal Alliance, blevet enige om i dag.

Og beslutningsforslaget vækker glæde hos tatovørernes forbund, Professionelle Danske Tatovører (PDT).

"Jeg synes, det er fint. Det er jo noget, vi gerne selv har villet siden begyndelsen af 90'erne. Man har bare aldrig villet lytte til det før nu," siger formand for PDT, Tom Christensen til Nyhedsbureauet Newspaq.

Den nuværende lov om tatovering er fra 1966 og dækker hverken hygiejnekrav eller farlige stoffer, men fremover stilles der altså både krav om ordentlige tatoveringslokaler og -redskaber og uddannelseskurser og autorisation.

På Christiansborg glæder begge sider af Folketinget sig over, at beslutningsforslaget nu skal munde ud i et lovforslag inden udgangen af 2010.

"Det er helt uacceptabelt, at man i 2009 stadig ikke har styr på de farlige stoffer, der bruges til at tatovere med - som for eksempel printerblæk. Regeringen har vidst dette siden 2002, så vi er glade for, at det nu er lykkedes at få forslaget gennemført," siger Julie Skovsby, medlem af retsudvalget for Socialdemokraterne, og hun bakkes op af Marlene Harpsøe fra Dansk Folkeparti.

"Det er en stor dag for folkesundheden, at vi nu sikrer, at der stilles krav til tatovørerhvervet. Vi kan jo ikke være tjent med, at man risikerer alvorlige følgevirkninger af at blive tatoveret," siger hun.

Ifølge Politiken oplever en fjerdedel af alle, der har en tatovering, i perioder gener i form af lysfølsomhed, hævelse og irritation.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.