AIRBNB BAG FACADEN

Taskforce skal stoppe misbrug af Airbnb

Alt for mange lejligheder i København bliver lejet ud til turister i stedet for til almindelige københavnere, lyder det fra et flertal på Københavns Rådhus.
- Det er ikke meningen, at man skal drive forretning på sin bolig, siger Socialdemokraternes politiske ordfører i København Susan Hedlund.
- Det er ikke meningen, at man skal drive forretning på sin bolig, siger Socialdemokraternes politiske ordfører i København Susan Hedlund. Foto: Scanpix/arkiv

Der er ikke nogen, der skal tjene penge på at leje en lejlighed ud til turister, som andre kunne bo i. Sådan lyder det fra Socialdemokraterne og Enhedslisten på Københavns Rådhus.

De vil derfor ansætte flere medarbejdere til at kontrollere, at udlejning igennem Airbnb sker efter loven.

- Det er ikke meningen, at man skal drive forretning på sin bolig. Hvis man har en bolig og lejer den ud konstant på Airbnb, så er det i strid med loven, siger Socialdemokraternes politiske ordfører i København, Susan Hedlund, til Avisen.dk.

Langt de fleste bruger Airbnb til at leje deres lejlighed ud, mens de selv er på ferie. Men en analyse foretaget for Avisen.dk afslører, at 2.621 boliger i København bliver lejet ud en stor del af året, og ikke kun når beboerne er på ferie.

- Det er sådan nogle som de 2.621 boliger, vi skal have undersøgt nærmere. Hvis der bor turister hele året igennem Airbnb, så er det jo ikke københavnere, der kan få den lejlighed, siger Rikke Lauritzen, der er gruppeformand for Enhedslisten i København.

Hel opgang på Airbnb

I København og flere andre kommuner er der bopælspligt på stort set alle boliger. Det betyder, at der skal bo nogen fast på adressen.

Københavns Kommune holder allerede i dag øje med, om Airbnb bliver brugt til at omgå bopælspligten, forklarer Rikke Laurizen.

- Jeg har selv oplevet, at en hel opgang i min naboejendom pludselig var på Airbnb, efter lejlighederne var blevet sat i stand. Så gik jeg til teknik- og miljøforvaltningen, de kontaktede ejeren og sagde, at han hurtigst muligt skulle sørge for, at de blev lejet ud på almindelige vilkår, siger hun.

Der er dog ikke ressourcer til at lave opsøgende arbejde. Men det skal forslaget fra Enhedslisten og Socialdemokraterne lave om på. På et møde i Borgerrepræsentationen før sommerferien blev de enige om at undersøge, hvor mange penge det vil koste at ansætte flere medarbejdere til opgaven.

De to partier har flertal for deres forslag, men taskforcen bliver dog først endeligt vedtaget i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2017. 

- Jeg tør ikke sige, præcis hvordan budgettet kommer til at se ud. Men vi skal have gjort noget ved, at folk driver forretning på deres bolig, siger Susan Hedlund.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.