Tandlæger spotter omsorgssvigtede børn

Tandlæger skal i stigende grad spotte andet end huller i tænderne - de skal også opdage, om et barn lider af omsorgssvigt i hjemmet.
Tandlægerne i Esbjerg er blevet klædt på til at spotte børn med omsorgssvigt. De reagerer, hvis der eksempelvis er mange huller på et tidligt stadie.
Tandlægerne i Esbjerg er blevet klædt på til at spotte børn med omsorgssvigt. De reagerer, hvis der eksempelvis er mange huller på et tidligt stadie. Foto: Colourbox/free

Når dit barn sidder i tandlægestolen, bliver der ikke kun kigget efter huller og god mundhygiejne.

De kommunale tandklinikker i det syd- og sønderjyske område spotter i stigende omfang børn, der er omsorgssvigtede. Det viser tal fra de offentlige tandlæger, skriver DR Syd i dag.

I Esbjerg er personalet blevet klædt ekstra godt på til at spotte børn, der mistrives.

- Der har det været rigtig godt, at personalet har været på kurser, hvor de har fået at vide, hvad de har af pligter, og hvordan de helt konkret laver de nødvendige underretninger, siger leder af tandplejen i Esbjerg Jette Friis til DR Syd.

I Esbjerg Kommune sendte tandlægerne i alt 27 underretninger af sted i 2013 og 2014. I år har de allerede lavet seks.

- I nogle klinikker er der flere børn, som vi er bekymrede for. Det kommer lidt an på i hvilket boligområde, hvor man er placeret, siger hun.

Der er især en ting, der kan indikere omsorgssvigt, fortæller Jette Friis.

- Vi kigger selvfølgelig først og fremmest på børnenes tandsæt, og hvis der er mange huller på et tidligt stadie, så giver det tit et pejlemærke i retning af, at der er ting i hjemmet, der ikke fungerer, og som der skal tages hånd om, siger Jette Friis.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.