Tandlæger advarer mod trend med fluorfri tandpasta
En ny tendens til tandpasta uden flour vækker undren hos tandlæger og forsker.
Den mængde flour, der findes i tandpasta, er ikke i nærheden af at være en farlig mængde, siger forsker.
Den mængde flour, der findes i tandpasta, er ikke i nærheden af at være en farlig mængde, siger forsker. Foto: Claus Bech/Scanpix


Fluortandpasta er vigtigt i kampen mod huller. Alligevel oplever tandlæger, at mange vælger fluorfri tandpasta.

Det skriver Politiken lørdag.

28 procent af tandlægerne oplever hjemmelavet eller naturtandpasta uden fluor som et stigende problem blandt patienterne.

Det viser en rundspørge, som Politiken har fået foretaget blandt 589 af Tandlægeforeningens medlemmer.

71 procent af dem har i deres klinik haft patienter med huller i tænderne, som bruger hjemmelavet tandpasta. Det ærgrer formanden for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisberg.

- Det er alarmerende, når flere og flere anvender de hjemmelavede naturtandpastaer uden fluor, da det over tid vil være negativt for deres tandsundhed, siger han til Politiken.

- Den samlede faglige ekspertise fastslår, at det er hamrende effektivt og fuldstændig uskadeligt at bruge tandpasta med fluor. Det synes jeg, man bør lytte til.

- Men naturtandpasta rammer nok den her helsebølge, vi ser overalt, hvor man fravælger noget, der beviseligt er sundt, fordi man tror eller føler, det er usundt.

Fluortandpasta forebygger huller, fordi det gendanner emalje, lammer bakteriers evne til at omsætte sukker i munden til syre og styrker tænderne generelt.

Fluor findes naturligt i både mad og vores drikkevand. Men ifølge tandeksperter øges fluorkoncentrationen, når vi også får det fra tandpasta, og så virker det mere effektivt sammen med tandbørstning.

Alan Richards, der er lektor ved Sektion for Tandsygdomslære på Aarhus Universitet, sammenligner fluortandpasta med vand, der er livsvigtigt men dødelig i enorme mængder.

- Det er ikke den farlige fluorgasart, der kommer i tandpasta, men natriumklorid, der er helt ufarligt i de mængder, som vi bruger. Men alt kan jo blive sundhedsskadeligt, hvis vi indtager det i enorme mængder, siger han til Politiken.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.