HOSPITALER I KRISE

Talsmand for patienter: Der sker fejl hver eneste dag

"Det haster meget." Sådan lyder det kort og godt fra Danske Patienter. Paraplyorganisationen mener, at patientsikkerheden på landets sygehus er i fare, fordi læger og sygeplejersker har ondt i arbejdsmiljøet.
Der sker for mange fejl, når patienter behandles på landets sygehuse. Sådan lyder kritikken fra Danske Patienter. Ifølge direktøren er sygehusene inde i en ond spiral.
Der sker for mange fejl, når patienter behandles på landets sygehuse. Sådan lyder kritikken fra Danske Patienter. Ifølge direktøren er sygehusene inde i en ond spiral. Niels Ahlmann Olesen/Arkiv/Scanpix

Ifølge direktøren for Danske Patienter er det ikke mindre end livsvigtigt for landets politikere at få skabt et bedre arbejdsmiljø på landets sygehuse.

Hvis det ikke sker, er konsekvensen flere fejl i behandlingen, og ifølge direktøren sker der allerede for mange fejl i dag.

- Det haster meget - for patienterne og personalets skyld. Det er beklageligt, hvis det erfarne personale forsvinder, fordi arbejdet er for hårdt et slid. Men det haster ikke mindst på grund af patientsikkerheden. Der sker dagligt fejl, siger Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter.

Reaktionen kommer efter, at Avisen.dk har afsløret, at det står sløjt til med det psykiske arbejdsmiljø på mange af landets sygehuse. Alene i Region Nordjylland har Arbejdstilsynet givet 37 påbud, fordi arbejdsmiljøet er usundt.

Regionsrådsformand Ulla Astman (S), der er den øverst politiske ansvarlige i regionen, anerkender, at der skal ske noget.

- Flere steder er problemerne forhåbentlig allerede løst, men det kræver en større afdækning, før de er løst andre steder. Et travlt og til tider stresset arbejdsmiljø kan være et vilkår, som vi ikke helt kan komme til livs, når man arbejder under tidspres, fordi patienter kan være ved at dø eller er meget syge, sagde Ulla Astman i en pressemeddelelse tirsdag eftermiddag.

"En ond spiral"

Danske Patienter er, som paraplyorganisation for 17 patientforeninger - heriblandt Kræftens Bekæmpelse - med tilsammen 870.000 medlemmer, patienternes talerør i samfundsdebatten.

Direktør Morten Freil frygter, at det kan få fatale konsekvenser, hvis udviklingen fortsætter.

- Vi ved, at der er et stigende problem i forhold til for eksempel overbelægning. Det betyder jo, at der er for få hænder til antallet af patienter. Det er dokumenteret, at overbelægning fører til flere fejl. Det viser internationale studier og vores egen analyse, siger han.

Ifølge direktøren i Danske Patienter er det danske sundhedsvæsen inde i "en ond spiral".

- Der er et stigende pres på sundhedssystemet, fordi der er flere plejekrævende ældre. Hvis der er for få hænder, sker der flere fejl, og patienternes forløb forlænges. Vi ved fra indberetninger til patientombuddet, at det er et faktum, når antallet af indlæggelser øges, siger Morten Freil.

- Det betyder, at presset for en hurtig udskrivelse til kommunen øges, hvilket igen giver en stigende grad af genindlæggelser, fordi patientens hjemkommune typisk ikke er klar til at tage imod ham eller hende, uddyber han.

Stop brandslukningen!

Avisen.dk har tirsdag og onsdag fortalt om et sundhedspersonale, der flere steder er på sammenbruddets rand. På Sygehus Thy-Mors er de ansatte klare i spyttet.

- Vi lever ikke op til at være et patientsikkert sygehus, sagde læger, sygeplejersker og sosu-assistenter til Arbejdstilsynet, hvilket resulterede i et påbud for knap et år siden.

- Politikerne må sætte flere ressourcer af. Lige nu er arbejdspresset så stort, at personalet halser efter. Derfor sker der kun brandslukning på landets sygehuse, og det er alvorligt, siger direktør Morten Freil.

Danske Patienter mener, at der skal andet og mere til end penge, men bedre økonomiske rammer vil være en god start.

- Har vi et stort nok sundhedsvæsen? Meget tyder på, at der ikke er tilstrækkelige ressourcer. Der sker en udvikling i befolkningen - flere syge og ældre - hvilket giver mange komplekse patientforløb. Uden en tilførsel af midler bliver den onde spiral ikke brudt, siger direktør Morten Freil.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.