Taliban bekræfter leders død og udnævner efterfølger

Mawlawi Haibatullah Akhunzada bliver Talibans nye nummer et i Afghanistan.
Mullah Mansour blev i sidste uge dræbt i et amerikanske droneangreb. Taliban har onsdag udpeget en ny leder. Arkiv.
Mullah Mansour blev i sidste uge dræbt i et amerikanske droneangreb. Taliban har onsdag udpeget en ny leder. Arkiv. Foto: Rahmat Gul/AP

Taliban i Afghanistan bekræfter, at Mullah Akhtar Mansour, som har stået i spidsen for bevægelsen, er blevet dræbt i et amerikansk droneangreb.

Det er første gang, at Taliban officielt oplyser, at Mansour har mistet livet. Tidligere har unavngivne kilder i bevægelsen sagt det.

Samtidig står det klart, at den militante organisations nye leder er Mawlawi Haibatullah Akhunzada, skriver Reuters. Han har tidligere været næstkommanderende og en slags justitsminister.

Sirajuddin Haqqani og Mullah Mohammad Yaqoob vil være næstkommanderende i afghansk Taliban, lyder det videre. Sidstnævnte er søn af Taliban-bevægelsens grundlægger, Mullah Omar.

Mansour, der sidste år blev leder for Taliban efter en bitter magtkamp, blev dræbt lørdag i en fjern egn af Pakistan.

USA's præsident, Barack Obama, har kaldt drabet på Mansour for en milepæl for forsøget på at skabe fred i Afghanistan.

- Vi har fjernet en leder for en organisation, som er fortsat med at planlægge og iværksætte angreb på amerikanske styrker og koalitionsstyrker, at føre krig mod det afghanske folk og at gå sammen med ekstreme grupper som al-Qaeda, lød det i en erklæring fra præsidenten.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.