Tæt på kollaps: "Stilladset er noget af det ringeste, jeg har set"

- Der er ingen kontrol og ikke nogen krav til folk, der starter et stilladsfirma op. Det er meget skræmmende, når det handler om sikkerhed for andre mennesker, lyder det fra stillads-ekspert.
Både slagtermester Bjarne Funch og butiksindehaver Ulrik John Nielsen, der begge har forretninger i Hovedgaden i Hørsholm, kritiserer, at området først blev spærret ordentligt af mandag aften. Stilladset på billedet har intet med artiklen at gøre.
Både slagtermester Bjarne Funch og butiksindehaver Ulrik John Nielsen, der begge har forretninger i Hovedgaden i Hørsholm, kritiserer, at området først blev spærret ordentligt af mandag aften. Stilladset på billedet har intet med artiklen at gøre. Foto: Scanpix/arkiv

Et stillads i gågaden i Hørsholm, der rev sig løs i stormen Freja natten mellem lørdag og søndag, blev først mandag aften sikret med et støtte-stillads og afspærring, selvom stilladset var i nedstyrtningsfare og kunne have kostet menneskeliv.

- Der var ingen garanti for, at det ikke væltede ned gennem gågaden, siger Stefan Prokesch, indehaver af KS Stillads, der udfører kvalitetssikring af stilladser, til Frederiksborg Amts Avis.

Han var selv ude at bese stilladset i Hovedgaden mandag aften og blev tilkaldt, efter båd brandvæsnet, politiet og en byggesagkyndig fra Hørsholm Kommune havde været på stedet.

- Stilladset er noget af det ringeste, jeg har set i mange år, siger Stefan Prokesch, der også revser den generelle sikkerhed i branchen:

- Der er ingen kontrol og ikke nogen krav til folk, der starter et stilladsfirma op. Det er meget skræmmende, når det handler om sikkerhed for andre mennesker. Jeg mener, sikkerhed er en mangelvare i branchen, siger Stefan Prokesch, som for et år siden startede sit kvalitetssikrings-firma, som lige nu er det eneste af sin slags i Danmark.

Og både slagtermester Bjarne Funch og butiksindehaver Ulrik John Nielsen, der begge har forretninger i Hovedgaden, kritiserer, at området først blev spærret ordentligt af mandag aften.

- Det er totalt ubegribeligt, at stilladset først bliver sikret sent mandag aften - næsten to døgn efter stormen Freja havde revet det løs. Stilladset stod i to døgn og svajede ud mod gaden, og hvem havde ansvaret, hvis det var væltet?, spørger slagtermester Bjarne Funch.

Det meste af mandagen bestod afspærringen omkring stilladset kun af afspærringsbånd, som flere handlende tilmed ignorerede.

- Hvis det var væltet havde de sort/gule bånd ikke betydet noget som helst. Så kunne det i værste fald have kostet menneskeliv, tilføjer Bjarne Funch.

Stilladsfirmaet Jotax, der har bygget stilladset op i Hovedgaden, forsikrer dog, at de har gjort deres bedste for at sikre stilladset, og at de i firmaets 15 år aldrig har oplevet noget lignende.

- Det er allerførste gang, det sker, og forhåbentlig også allersidste gang, siger kontaktperson i Jotax, Johnny Lehmann Olsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.