Tabu: Din fedme kan være uforskyldt

Du kan sagtens være overvægtig, selv om du ikke overspiser. Fedme kan overføres genetisk.
Fedme er ikke udelukkende et resultat er overspisning og mangel på selvkontrol, slår to eksperter fast. det kan være genetisk arveligt.
Fedme er ikke udelukkende et resultat er overspisning og mangel på selvkontrol, slår to eksperter fast. det kan være genetisk arveligt. Foto: colourbox.com/COLOURBOX.COM

Kan de overvægtige ikke bare spise mindre?

Ny forskning viser, at danskerne har et forvrænget billede af både deres egen og andres sundhed. Hele 84 procent af de adspurgte mener, at overvægt sker på grund af usunde madvaner.

Undersøgelsen, der er foretaget af analysevirksomheden Opinium for European Association for the Study of Obesity, viser endvidere, at 40 procent af danskerne undervurderer deres overvægt.

- I dag er fedme er simpelthen så stigmatiserende en tilstand. Du kan nærmest ikke åbne en avis eller tænde for fjernsynet uden at folk, der lider af fedme, bliver kategoriseret som dovne eller overspisende. Det er en kæmpe forsimpling af problemet, siger Jens Meldgaard Bruun, der er formand for Dansk Selskab for Adipositasforskning (forskning i fedme red.), til Ritzau Fokus.

Det har selvfølgelig en påvirkning, hvilke kostvaner man får med fra barndomshjemmet, men udviklingen af fedme er også genetisk bestemt, påpeger han.

- Dine gener bestemmer i høj grad også din vægt. I stedet for at pege fingre og sige at fedme bare skyldes, at folk ikke kan styre sig, skal man forstå, at nogle mennesker er mere genetisk modtagelige over for overvægt, forklarer Jens Meldgaard Bruun.

Teresa Ajslev, der er ph.d.-forsker i fedme hos børn

- Vi kan se i vores forskning, at fedme ikke stiger løbende med, at danskerne har fået flere penge at købe mad for. Stigningen er derimod foregået i to faser. Den første kom i 1940'erne og den anden kom i 1972, siger hun til Ritzau Fokus.

Hun noterer sig, at begge perioder var domineret af dårlig økonomi og stress.

-I begyndelsen af 40'erne, som var under krigen var der rationeringer på fødevarer og i 1972 havde vi oliekrisen. Det kunne betyde, at faktorer som utryghed og stress kan være medvirkende årsager til fedme.

En anden interessant observation er den, at fedme kan dokumenteres i generne.

- Man kan se på børn, der er blevet adopteret, at de ikke følger den kropsvægt, der kan følge med usund livsstil i barndomshjemmet. Tværtimod, følger deres kropsvægt deres biologiske forældres, selv om de ikke har påvirket deres opdragelse, forklarer hun.

Fakta: Undersøgelse af overvægt

1.Mindre end 46 procent mener, at fedme er lige så farligt som rygning, selvom studier viser, at fedme kan forkorte ens liv med op til 10 år.

2. To ud af fem mener, at stress kan føre til fedme, og 32 procent mener, at mangel på søvn er en faktor.

3. 57 procent af de adspurgte mener deres vægt er normal/ sund, mens en tredjedel mener, at de er overvægtige. Kun fem procent mener selv, at de er fede.

4. 84 procent af de adspurgte mener, at fedme hovedsageligt skyldes en dårlig livsstil.

5. Du kan regne dit BMI-tal ud selv og se, om du er overvægtig på bmitest.dk

Kilde: bmitest.dk & Dansk Selskab for Adipositasforskning

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.