Syv tegn på at du mangler søvn

Drikker du meget kaffe og hader dit vækkeur? Få gode råd til at komme søvnmangel til livs.
Hvis du drikker meget kaffe, kan det være et tegn på, at du får for lidt søvn. Men også dårlig koncentration og glemsomhed er tegn på søvnmangel.
Hvis du drikker meget kaffe, kan det være et tegn på, at du får for lidt søvn. Men også dårlig koncentration og glemsomhed er tegn på søvnmangel. Scanpix / modelfoto

Hvis du trykker på snooze-knappen flere gange hver morgen, har svært ved at stå op og i øvrigt ikke klarer dagen uden mindst fem kopper kaffe, så er det klare tegn på, du ikke får nok søvn.

- De fleste af dem, der lider af søvnproblemer, kan nikke genkendende til flere af de syv tegn. De har behov for stimulanser for at klare dagen. Og de får ikke det antal timer søvn, de skal have, siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel.

Ifølge Mikael Rasmussen kan der være to grunde til, man har problemer med søvnen i en travl hverdag.

Er du A- eller B-menneske? Tag testen på Femina.dk.

Den ene årsag kan være vores uregelmæssige livsstil.
- Det er vigtigt, at vores vågen/søvn-cyklus er regelmæssig. Kroppen har det bedst med at komme i seng samme tid hver aften og stå op på samme tid. Men problemet i dag er, at strukturen i vores hverdag er sprængt, og der ikke er begrænsninger i forhold til vores arbejdstid. Det kan smadre vores døgnrytme, forklarer Mikael Rasmussen, der råder til, at man forsøger at holde den samme rytme i forhold til søvn hver dag - også i weekender.

Læs på Femina.dk, hvorfor sex uden orgasme kan ødelægge din søvn.

Den anden årsag er uformåenhed.
- Vi tror, at vi kan se tv, sende mails og beskeder, og derefter gå i seng og knalde brikker med det samme. Men aktivitetscenteret i hjernen har brug for at falde ned, og derfor skal man slukke for diverse stimuli en time før, du går i søvn. Når dit soveværelse er plastret til med tv, computer, videospil og andet, holder hjernen sig i gang. Så sørg for at have en rutine med f.eks. at gå i bad eller slukke lyset noget tid før, du går i seng, råder Mikael Rasmussen.

Få otte tips til at sove godt på Femina.dk.

Hvis du ikke kan sove
De fleste har oplevet ikke at kunne falde i søvn, hvor man vender og drejer sig, spekulerer og bliver rastløs.

- Når tankerne kværner rundt i dit hoved, og det tager lang tid at falde i søvn, så stå op. Lav noget kedeligt og væn din hjerne til, at når du ligger i sengen, er det for at sove. Det kan også være okay at læse i sengen, hvis det virker, men det er bedst at komme op af sengen, siger Mikael Rasmussen.

De syv tegn på, du får for lidt søvn, lyder således:

- Du er afhængig af et vækkekur og slår ud efter det hver morgen for at sove lidt længere.

- Du bliver døsig og træt, når du kører i bil.

- Du er afhængig af kaffe.

- Du begår fejl, fordi koncentrationen svigter. Du er distraheret og fanger færre fejl på arbejdet.

- Du er glemsom. Søvnmangel påvirker korttidshukommelsen.

- Du er irritabel, trist og ængstelig.

- Du er ofte syg. Med for lidt søvn har kroppen sværere ved at bekæmpe sygdomme

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.