Syv skæbner ramt af kontanthjælpsloftet: "Det er helt vanvittigt, at det skal være sådan"

Kontanthjælpsloftet har været undervejs i et år. I dag træder de økonomiske sanktioner i kraft. Avisen.dk har i året er gik fortalt om en lang række af de mennesker, der kommer til at mærke det
I året, der er gået, har Avisen.dk fortalt en lang række historier om de mennesker, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet.
I året, der er gået, har Avisen.dk fortalt en lang række historier om de mennesker, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet. Foto: Privat/Scanpix/Bente Jæger

De sover i stuen med teenagebørnene, er flyttet 110 kilometer til en by, hvor de ingen kender, for at spare husleje eller sælger ud af deres ting.

2. oktober sidste år præsenterede regeringen sit udspil til et nyt og moderne kontanthjælpsloft. Det fik overskriften: 'Det skal bedre kunne betale sig at arbejde', og var en opfølgning på en af regeringens mærkesager fra valgkampen.

I året, der er gået, har Avisen.dk fortalt en lang række historier om de mennesker, der bliver ramt af den nye lovgivning.

Ofte vil de ikke stå frem med deres fulde navn, fordi de er bange for, at de eller deres børn bliver hængt ud for at leve af kontanthjælp. 

"Har tag over hovedet, men ikke så meget andet"

En af dem var Louise, der allerede kunne se på tallene i de første udspil sidste år, at hun ikke kunne blive boende med sine børn i lejligheden i Odense.

Med sine over seks år på kontanthjælp på grund af flere psykiatriske diagnoser var der ingen mulighed for at komme i arbejde. Derfor har hun brugt året på at finde en billigere bolig.

Det fandt hun i en ny by, hvor hun ingen kender og uden de to største af sine børn.

- Nu har vi godt nok tag over hovedet, men vi har ikke noget som helst andet, og de to storebrødre er 110 kilometer væk. Så det har splittet familien, og lillesøster på fem kan ikke falde i søvn om aftenen, fordi hun savner storebror, fortalte Louise.

Sælger ud på Den Blå Avis

I Aarhus gjorde Line sig for nyligt klar til kontanthjælpsloftet ved at samle de få arvestykker sammen, hun havde, og sætte dem til salg på Den Blå Avis.

- Det er lidt en form for brandslukning, når jeg prøver at sælge nogle af mine ting, for til sidst vil jeg jo ikke have mere at sælge ud af. Men det er ligesom den eneste løsning, jeg kan se mig ud af lige nu, siger Line.

Hun bor med sine to piger på 11 og 15 år, og 1. oktober mister hun 2.400 kroner om måneden i boligydelse som konsekvens af kontanthjælpsloftet.

Efter nogle turbulente år med sygdom kan hun ikke overskue tanken om, at de mister den bolig, hvor de endelig har fået ro. 

'Nå 1.000 er da ikke så meget'

30-årige Bo Tandrup og hans søn på 10 år kan derimod godt blive boende i deres lejlighed. Men de 1.070 kroner mindre, de fremover får mindre i boligstøtte, svarer til en af de fire portioner, Bo Tandrup deler deres penge op i hver måned for at få dem til at række.

- Folk tænker, 'nå 1.000 er da ikke så meget', men det er alfa og omega for os. De tager fra folk, der ikke har noget. Den person, der har fået idéen til kontanthjælpsloftet, er den dummeste herfra og op til månen, fortalte han Avisen.dk.

Han har været på kontanthjælp, siden han blev kørt ned i 2003 og fik en hjerneskade og en mengrad på 38 procent, fordi musklerne i den ene side af kroppen er svækkede.

Lejede børneværelserne ud 

Kontanthjælpsloftet trådte i kraft 1. april i år, men med et halvt års indfasning, med begrundelsen om, at kontanthjælpsmodtagere skulle have tid til at tilpasse sig den nye situation.

Derfor er det med denne måneds udbetaling af boligstøtte og særlig støtte til høje huslejeudgifter, at kontanthjælpsloftet kan mærkes.

Men allerede kort inden vedtagelsen fortalte 51-årige Dorthe fra Farum, at hun var rykket ind i stuen med begge sine teenage-børn, en dreng og en pige. Her sov de på madrasser på gulvet for at spare penge ved at leje børneværelserne ud.

Det har været svært for Dorthes teenagebørn at vænne sig til den nye situation. Hendes søn skammer sig over arrangementet med madrasserne på gulvet. De primitive senge får ham til at føle sig fattig, fortalte Dorthe.

- Hvis jeg ikke lejer værelserne ud, må vi vælge mellem, om vi vil have mad eller ryge på gaden, siger hun.

Handicappede bliver ramt hårdt  

Kontanthjælpsloftet rejste også en storm af protester fra handicaporganisationer, og i sidste øjeblik krævede Dansk Folkeparti, at loven blev ændret, så den ikke rammer dem, der får høj boligstøtte til egentlige handicapboliger.

Men alligevel rammer det en lang række handicapgrupper, der har sidevis af statistik på, at de har sværere end andre ved at komme i job.

Det gælder blandt andet norske Ann-Kristin, der er født døv, og har ikke kunnet få job, siden hun flyttede hertil med sine børns danske far.

Nu er de skilt, og kontanthjælpsloftet betød 2.600 kroner mindre i boligsikring og et minus på 1.000 mere, hvis hun ikke skaffede sig 113 timers arbejde på et halvt år.

Med så stort et tab i indtægt frygtede hun for fremtiden med børnene, hvis hun ikke kunne betale huslejen.

- Hvordan vil kommunen reagere, hvis jeg ikke kan tage mig af mine børn? Risikerer jeg at miste mine to børn, hvis jeg ikke kan forsørge dem? spørger Ann-Kristin.

Par med børn mister 14.500 kroner 

En anden del af Det Moderne Kontanthjælpsloft er den såkaldte 225-timers regel. Mens loven indføres starter det med, at alle på længerevarige kontanthjælpsforløb skal samle 113 timer inden 1. oktober.

Nåede de ikke det, bliver de fra næste måned trukket i kontanthjælp.

Det får voldsomme konsekvenser for ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp. Har de ikke samlet alle timerne begge to, mister den ene af dem den ene kontanthjælp, indtil de begge har fundet 225 timers almindeligt betalt arbejde.

Det har de et år til. I mens skal de leve for den lave ydelse. Par med børn mister 14.500 kroner.

Det gælder blandt andet Nathja Holck Søndergaard, hendes mand og deres tre børn. Hun måtte blandt andet konstatere, at de timer, hun havde arbejdet i løbet af sommeren i praktik ikke talte med, selvom hun havde gjort et i håbet om et fast job. 

- Vi er rigtig mange, der står i den her kattepine. Hvis jeg ikke havde været gift, og vi kun havde fået taget 1.000 kroner, det havde været svært, men det havde vi nok kunne leve med. Men vi mister halvdelen af vores levebrød, fortalte hun til Avisen.dk.   

"Jeg vil bare gerne arbejde"

- Det er helt vanvittigt, at det skal være sådan.

Sådan siger 53-årige Bent Larsen om reglerne i den nye lovgivning. Han er alene, så han mister omkring 500 kroner. 

Allerhelst vil han helt ud af kontanthjælpssystemet. Men det er svært med rygproblemer og ingen uddannelse.

- Ved du hvad? Jeg vil bare arbejde. Sådan har jeg altid haft det. Når der ikke var job som langturschauffør, tog jeg bare noget andet. Jeg var sgu ligeglad. Jeg vil bare gerne arbejde, siger Bent Larsen.

Navnene på de medvirkende, der har valgt at være anonyme er redaktionen bekendt. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.