Sygeplejersker slår sundhedsalarm før milliardforhandlinger

Mandag mødes Danske Regioner med finansministeren for at forhandle sygehusenes budget for det kommende år.
- Vi er nået til et punkt, hvor de økonomiske rammer, der bliver givet fra regeringen ikke svarer til det, man lover befolkningen, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd.
- Vi er nået til et punkt, hvor de økonomiske rammer, der bliver givet fra regeringen ikke svarer til det, man lover befolkningen, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd. Foto: Scanpix/arkiv

Når formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), mandag møder op i Finansministeriet for at fortsætte forhandlingerne om regionernes økonomi for 2016, bliver det med et opråb fra de ansatte i sundhedsvæsenet i baghovedet.

I åbent brev til regeringen skriver de blandt andet, at det vil få alvorlige konsekvenser for patienternes behandling og sikkerhed, hvis ikke der bliver tilført flere penge til landets sygehuse.

Det fortæller TV2 News.

Der er allerede varslet besparelser på omkring to milliarder kroner i landets fem regioner – blandt andet på grund stigende udgifter til medicin. Den nye Venstre-regering har dog lovet at løfte sundhedsvæsenet med omkring 2,4 milliarder kroner til næste år. Og de løfter bliver de holdt op på, siger Vibeke West, kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i hovedstaden.

"Det holder simpelthen ikke"

- Vi er nået til et punkt, hvor de økonomiske rammer, der bliver givet fra regeringen, ikke svarer til det, man lover befolkningen. Det kan vi ikke blive ved med at sidde overhørig. Lige nu er det sådan, at de fem regioner er i gang med store besparelser, der er allerede fyret nogle steder, og det holder simpelthen ikke, siger Vibeke West til TV2 News og fortsætter:

- Oveni det har vi store medicinudgifter. Så regeringen bliver nødt til at gøre noget nu. De midler skal tilføres. Valgløfterne skal indfries. Det har så store konsekvenser for patienterne - de vil møde et meget mere stresset personale, og der større risiko for, at der vil ske fejl. Vi vil ikke være med til at stå inden for den kvalitet, vi leverer, siger hun.

100 milliarder

Bent Hansen og finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), skal mødes efter forhandlinger mellem stat og regioner blev sat på pause i forbindelse med folketingvalget i juni. Da finansministeren hed Bjarne Corydon (S) var nogle af kravene fra Bent Hansen penge til stigende medicinudgifter, mere personale og bedre it.

De fem regioner har ansvar for drift af sygehuse, indkøb af medicin, behandling af patienter og udgifter til praktiserende læger og speciallæger. De fem danske regioner havde i 2014 et driftsbudget på 102,6 milliarder kroner til sundhedsvæsnet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.