Sygeplejersker slår alarm: Elendigt arbejdsmiljø øger risiko for fejl

Det psykiske arbejdsmiljø blandt sygeplejerskerne på landets hospitaler er elendigt, og det kan gå ud over patientsikkerheden, lyder advarslen.
"Vi kan ikke blive ved med at stramme effektiviseringsskruen og slide personalet ned," siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Christensen.
"Vi kan ikke blive ved med at stramme effektiviseringsskruen og slide personalet ned," siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Christensen. Foto: Scanpix

Det står skidt til med det psykiske arbejdsmiljø rundt om på de danske hospitaler. Mange steder er det så galt, at patienterne ikke får den nødvendige hjælp.

Det viser en ny stor arbejdsmiljøundersøgelse blandt mere end 2.200 sygeplejersker, skriver Jyllands-Posten.

Over halvdelen af de adspurgte sygeplejersker svarer, at de "altid" eller "ofte" oplever, at de ikke kan udføre deres job forsvarligt på grund af arbejdsmængden og tidspresset. For tre år siden blev en lignende undersøgelse gennemført og her svarede kun 34 procent bekræftende. Det på trods af, at Arbejdstilsynet i mellemtiden ved en særlig indsats uddelte 101 påbud om at bringe det psykiske arbejdsmiljø i orden.

- Nu kan vi se, at der på trods af den indsats er sket en tydelig forværring, og det er rigtig trist for både patienter og medarbejdere. Nu må arbejdsgiverne agere. Vi kan ikke blive ved med at stramme effektiviseringsskruen og slide personalet ned, siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Christensen, til Jyllands-Posten.

Hun advarer imod, at det store arbejdspres øger risikoen for fejlmedicinering, ventetider og mangelfuld pleje, og spår om yderligere forværringer i fremtiden.

- Knap har de påbudsramte sygehusafdelinger sendt deres handleplaner ind til Arbejdstilsynet, før sygehusene atter bliver ramt af nye nedskæringer. Regionspolitikerne har varslet milliardbesparelser, produktivitetsstigninger og fyringer, siger Grethe Christensen.

Danske Regioner: Vi kan ikke undgå travlhed

Det er især på de medicinske og psykiatriske afdelinger samt på akutmodtagelserne, at det står slemt til, viser undersøgelsen. Her er det op i mod 80 procent af sygeplejerskerne, der oplever problemer med arbejdsmiljøet.

Regionsrådsformand i Danske Regioner Bent Hansen (S) understreger, at der skal reageres, hvis personalet slides ned, men at man samtidig er nødt til at skelne mellem nedslidning og travlhed.

- Ændringer i struktur og arbejdsgange kan ofte stresse. Men nogle ændringer er nødvendige, og hvis arbejdspresset skyldes strukturændringer, der er fagligt godt begrundet, så må vi tage snakken med personalet og f.eks. finde ud af, hvilke opgaver der skal løses og hvordan. Men travlhed kan vi nok ikke undgå, og den økonomiske virkelighed kan vi ikke ændre på, siger han til Jyllands-Posten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.