Sygeplejersker om nye choktal: Der skal gøres noget

Dansk Sygeplejeråd vil have sundhedsministeren til at sætte handling bag ordene om, at der skal gøres noget ved den massive overbelægning på hospitalerne, som nye tal vidner om.
Nye tal fra Sunhedsministeriet vidner om, at overbelægning er hverdag på de danske hospitaler.
Nye tal fra Sunhedsministeriet vidner om, at overbelægning er hverdag på de danske hospitaler. Foto: Scanpix

Overbelægning er hverdag rundt om på de danske sygehuse. Det viser en ny, stor undersøgelse fra Sundhedsministeriet, skriver Berlingske.

Og sundhedsminister Sophie Løhde (V) er klar til at gennemføre en målrettet indsat og afse penge på finansloven til at løse problemet.

- Vi skal have gjort noget ved overbelægningen på især de medicinske afdelinger. Patienter skal ikke ligge på gange eller i skyllerum, siger Sophie Løhde til avisen.

Og hos sygeplejeskernes fagforening er man glad for, at ministeren melder klart ud og samtidig bebuder en række indgreb og krav, der skal rette op på forholdene. Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen understreger dog, at der skal handling bag ordene.

- Det har vi hørt før. Nu vil vi også gerne se, at der faktisk bliver gjort noget, siger hun i en pressemeddelelse.

Sundhedsministeriets undersøgelse afslører, at der på landets sygehuse hver måned er adskillelige dage, hvor belægningen på særligt de medicinske afdelinger er på over 100 procent. Særligt på afdelinger for syge ældre, står det slemt til. Flere steder er overbelægning snarere reglen end undtagelsen, og patienter må ligge på gangene eller klemmes sammen på stuer med for mange senge.

Ikke en nyhed

Det er dog ikke en nyhed for sygeplejerskerne, at der er overbelægning på sygehusene. De har gang på gang råbt vagt i gevær over de forhold, de arbejder under, der presser dem så hårdt, at det går ud over patienterne.

En undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd viser blandt andet, at hver anden sygeplejerske føler, at de er så pressede, at det går ud over patinternes sikkerhed.

- Der skal gøres en indsats både på sygehusene og i kommunerne. Det er vigtigt, at der sikres det nødvendige antal senge på de medicinske afdelinger, indtil der er sikkerhed for gode tilbud til det nære sundhedsvæsen. Og at der er personale nok til at tage sig af patienterne på en forsvarlig måde. Samtidig er der behov for en national plan for netop det nære sundhedsvæsen, for det er her, man også skal være rustet til at tage imod de patienter, der sendes hjem fra hospitalerne, men ryger ind igen – og ender med at ligge på gangene – fordi kommunerne ikke er gearet til at hjælpe dem, siger Grethe Christensen.

Både ministeren og regionerne retter også kritik mod kommunerne for ikke at opruste i hjemmeplejen og på plejehjem. Men hos kommunerne fremhæver man i stedet, at sygehusene stadig hurtigere udskriver patienterne og lukker senge på de medicinske afdelinger. En udvikling, som presser kommunerne, mener Kommunernes Landsforening, der derfor ligesom sygeplejerskerne efterlyser yderligere investeringer og udbygning af det nære sundhedsvæsen.

- Det er også i kommunernes interesse at få løst denne udfordring. For det gavner alle – både patienter og samfundet. Mange af de borgere, vi taler om, har bedre af at være hjemme, når først diagnosen er stillet, og behandlingen er sat i gang, siger formanden for KLs social-og sundhedsudvalg, Thomas Adelskov (S), til Berlingske.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.