HOSPITALER I KRISE

Sygeplejerske: Patienter kaster bækkener efter os

I Hovedstadsområdet er det psykiske arbejdsmiljø så dårligt, at 11 sygehuse har fået en sur smiley.
ARKIVFOTO: - De kan reagere med alt fra at være fuldstændig stille til at kaste bækkener efter dig og blive udadreagerende og voldelige. Det kan vi også se i statistikkerne - der er et problem, siger Jonas Ørting.
ARKIVFOTO: - De kan reagere med alt fra at være fuldstændig stille til at kaste bækkener efter dig og blive udadreagerende og voldelige. Det kan vi også se i statistikkerne - der er et problem, siger Jonas Ørting. Scanpix

Det psykiske arbejdsmiljø på landet sygehuse er så betændt, at det har udløst 101 påbud fra Arbejdstilsynet i 2014. I Hovedstadsområdet har 11 sygehuse fået en sur smiley i forbindelse med Arbejdstilsynets besøg.

Det fortæller TV2 Lorry.

Der er simpelthen for travlt, og det går ud over patienterne, fortæller Jonas Ørting, der er sygeplejerske på Bispebjerg Hospital.

- Vi er ved at drukne. Problemet er, at spidsbelastningerne varer for lang tid, og når de er der, så er de alt for voldsomme, og det er meget meget utilfredsstillende, siger han til TV2 Lorry.

Ikke patientsikkert

Avisen.dk har tidligere fortalt, at arbejdspresset på landets sygehuse er så stort, at det har alvorlige konsekvenser for patienterne. På Sygehus Thy Mors har personalet således tidligere udtalt, at ”vi ikke lever op til at være et patientsikkert sygehus”.

Også på Hvidovre Hospital lider patienterne under den travle hverdag. De får ikke børstet tænder, får ikke mad og ligger i deres bleer i alt for lang tid, lyder det ifølge TV2 Lorry.

Det går også ud over personalet, fortæller Jonas Ørting.

- De kan reagere med alt fra at være fuldstændig stille til at kaste bækkener efter dig og blive udadreagerende og voldelige. Det kan vi også se i statistikkerne - der er et problem, siger han.

De 11 sygehuse med sure, gule smileys i TV2 Lorrys sendeområde er Frederikssund, Hillerød, Gentofte, Glostrup, Køge og Hvidovre, Roskilde, Amager, Rigshospitalet, Frederiksberg, Bispebjerg.

Erkender problem

De gule smileys betyder, at sygehuset enten har fået et strakspåbud, et påbud med frist eller en anden afgørelse uden påbud.

Torben Ø. Pedersen, hospitalsdirektør på Hvidovre Hospital, erkender arbejdsmiljøproblemerne.

- Når man belaster medarbejderne så meget, er det jo ikke hensigtsmæssigt. Vi prøver at sikre, at de prioriteringer der skal til, er der, men der er jo situationer, hvor vi virkelig er under pres, siger han til TV2 Lorry.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.