Sygeplejerske om ny regionsaftale: Det kan få alvorlige konsekvenser

Aftalen mellem regeringen og regionerne kan få konsekvenser for såvel personale og patienter på de danske hospitaler, lyder det fra en sygeplejerske.
Susanne Kronmose frygter, at patienterne vil komme til at vente længere på nødvendig assistance som en konsekvens af den aftale, der torsdag aften blev indgået mellem regionerne og regeringen.
Susanne Kronmose frygter, at patienterne vil komme til at vente længere på nødvendig assistance som en konsekvens af den aftale, der torsdag aften blev indgået mellem regionerne og regeringen. Foto: Privat

Nyheden om den aftale, der torsdag aften faldt på plads mellem regeringen og Danske Regioner, får ikke sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på Næstved og Ringsted Sygehus, Susanne Kronmose, til at juble. Tværtimod.

- Jeg er smadderærgerlig over, at der ikke følger flere penge med. Der har jo allerede været voldsomt mange besparelser i sygehusvæsenet, så det er rigtigt svært at forestille sig, hvordan det skal gå fremadrettet, hvis der ikke bliver tilført flere ressourcer. Det er jeg meget bekymret for. Det kan både få alvorlige konsekvenser for arbejdsmiljøet og patientsikkerheden, hvis man skal spare sådan, som de lægger op til, siger Susanne Kronmose til Avisen.dk.

I kølvandet på aftalen meldte fire af de fem regioner straks om besparelser på omkring 1 milliard kroner tilsammen. Og det vil kunne mærkes i hverdagen på de danske hospitaler, mener Susanne Kronmose, der har omkring 30 års erfaring i sygeplejefaget.

- Det betyder, at vi skal løbe stærkere i hverdagen. Det betyder, at jeg ikke får den fornødne tid til at gå ind og yde det stykke arbejde, som jeg rent faktisk gerne vil i forhold til den direkte patientkontakt. Der vil være situationer, hvor jeg er nødt til at tænke på, at der ligger andre patienter, som jeg også skal nå frem til, siger Susanne Kronmose.

Får konsekvenser for patienterne

Også patienterne vil kunne mærke, at sygeplejerske skal løbe hurtigere.

- Jeg kunne godt forestille mig situationer, hvor patienter skal vente længere på den assistance, de har brug for. Det kunne være ved toiletbesøg, eller når de har spørgsmål, som jeg må udskyde at svare på, fordi jeg ikke har tid, siger den 52-årige sygeplejerske.

I sidste instans kan de også få konsekvenser for patientsikkerheden, mener Susanne Kronmose, der eksemplificerer med en patient, der ligger med en våd ble

- Det er ikke særlig hudvenligt, rart eller etisk okay. Der er mange aspekter i det, der gør, at patienterne får en dårligere pleje. Det er ikke så rart for dem, og det kan også få nogle fysiske og psykiske konsekvenser, forklarer hun og understreger, at sådanne situationer heller ikke er rare for hende som sygeplejerske.

- Jeg vil føle, at jeg svigter patienterne, siger hun.

Der er brug for flere midler

Susanne Kronmose forklarer, at selvom det nogle gange kan virke opreklameret at tale om, at sygeplejerskerne løber stærkt, så er det ikke desto mindre virkeligheden.

- Det er ikke sådan, at vi sidder og triller tommelfingre. Der er mange patienter, der har brug for opmærksomhed. Og mange af de patienter, vi har indlagt i sygehusvæsenet i dag, er meget komplekse. Det er patienter med alvorlige og forskellige problemstillinger, som kræver meget tid, pleje og opmærksomhed, forklarer hun.

Hun har derfor et stort ønske til såvel regionpolitikere, som politikerne på Christiansborg.

- Der skal tilføres nye midler. Det nytter ikke, at man skal ud og omstrukturere eller afskedige personale for at få råd til driften. Det er i hvert fald ikke noget, der gavner nogen, siger Susanne Kronmose.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.