Sygeplejerske bag stor demonstration: Kolleger brød grædende sammen

På fredag forsøger sundhedsfagligt personale at råbe politikerne op til en stor demonstration. Initiativtageren har selv oplevet, hvordan manglende tid er et stort problem i det danske sundhedsvæsen.
- Jeg har selv personligt oplevet manglende tid til patienterne, og jeg har set erfarne sygeplejerskekolleger bryde grædende sammen i kaffepausen, siger Heidi Simonsen.
- Jeg har selv personligt oplevet manglende tid til patienterne, og jeg har set erfarne sygeplejerskekolleger bryde grædende sammen i kaffepausen, siger Heidi Simonsen. Foto: Privat

Nok blev nok for nyuddannet sygeplejerske og tidligere SOSU-assistent Heidi Simonsen.

Oplevelsen af massive forringelser i det danske sundhedsvæsen fik hende til at tage initiativ til en demonstration for bedre kår for patienter og sundhedsfagligt personale, der løber af stablen på fredag på Christiansborg Slotsplads.

- Jeg har selv personligt oplevet manglende tid til patienterne, og jeg har set erfarne sygeplejerskekolleger bryde grædende sammen i kaffepausen, forklarer Heidi Simonsen om baggrunden for hendes initiativ.

Indtil videre har 1700 på Facebook meldt deres ankomst til demonstrationen, der også har fået økonomisk støtte fra både Dansk Sygeplejeråd og FOA.

Er gået hjem med dårlig samvittig

Heidi Simonsen har selv i et lille årti arbejdet som SOSU-assistent på hospitaler i både Region Hovedstaden og Region Sjælland, inden hun i sommer blev færdig som sygeplejerske, og hun kan derfor meget tydeligt se, hvordan tiden ikke slår til at nå alt det, man lærer på skolebænken.

- Som sygeplejerske kan du ikke yde den omsorg, du er oplært i, siger hun.

Og det er tid og hjælpende hænder den er gal med, forklarer Heidi Simonsen. Hun giver eksempler på, hvordan patienter har måttet ligge med indtørret afføring, fordi personalet ikke har haft tid til at hjælpe dem, eller hvor sygeplejersker har måttet udsætte medicinering eller lægesamtaler, fordi andre mere akutte opgaver har taget deres tid. Men det er pleje, som er essentiel for patienterne, slår hun fast.

- Du bliver nødt til at prioritere, og det er bare ikke i orden. Personligt er jeg gået hjem mange gange med dårlig samvittighed, siger den 41-årige sygeplejerske.

Og hun er ikke alene med den oplevelse. På Avisen.dk har vi tidligere skrevet om en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd, der viser, at hver femte sygeplejerske altid har meget travlt, mens hver tiende aldrig når alle sine arbejdsopgaver.

Håber politikerne vil lytte

I dag er Heidi Simonsen ansat som sygeplejerske i kommunalt regi.

- Det er et bevidst valg, fordi jeg ikke føler, at jeg kan gøre en forskel på hospitalet. Der er ikke engang tid til at smertestille dem, der har ondt, siger Heidi Simonsen.

Hun går sammen med mange sundhedsfaglige kolleger til demonstrationen på fredag under parolerne: "Flere hænder i sundhedsvæsenet!", "slut med nedskæringer!" og "mindsk bureaukratiet hvor det unødvendigt!" Samtidig vil man også have, at der skal ses på de dyre medicinudgifter og henviser til, at man i Norge har fundet en model, der fungerer.

Håbet er, at politikerne vil lytte.

- Jeg håber, at de bliver tvunget til at tage ansvar og i det mindste kigge på blandt andet det her med medicinudgifterne, siger Heidi Simonsen.

Hun har fået et par hjælpende hænder til arrangementet fra andre sygeplejersker, og de har inviteret forskellige talere til demonstrationen, herunder repræsentanter fra DSR, FOA og Fysio samt Danske Pårørende.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.