Sygemeldte Susanne til kommune: Undskyld jeg fik kræft

Selvom Susanne Jensen lider af kronisk træthedssyndrom, har stærke smerter og er nødt til at sove og hvile sig 16-20 timer dagligt, vil kommunen afklare hendes arbejdsevne. Det har fået den 50-årige esbjergenser til tasterne.
I et åbent brev til Esbjerg Kommune kritiserer 50-årige Susanne Jensen, at hun skal være i et udviklingsforløb, selvom hun lider af kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi. Opslaget er delt over 13.000 gange på Facebook
I et åbent brev til Esbjerg Kommune kritiserer 50-årige Susanne Jensen, at hun skal være i et udviklingsforløb, selvom hun lider af kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi. Opslaget er delt over 13.000 gange på Facebook Privat

”Kære Esbjerg Jobcenter og kommune

Jeg beklager på det dybeste, at jeg tog mig den uforskammethed at få kræft, og jeg beklager endnu mere, at jeg ikke kan komme mig over følgerne af kræften, operationen, kemoterapien, antistofbehandlingen og alle infektionerne som blandt andet stafylokokker i blodet”.

Sådan indleder 50-årige Susanne Jensen sit åbne brev til kommunen. Brevet er på nuværende tidspunkt delt over 13.000 gange på Facebook.

I et ironisk tonefald beklager hun, at hun blev syg, og blev ramt af invaliderende sygdomme som følge af kræftbehandlingen, som gør, at hun ikke længere er er i stand til at varetage et arbejde.

Hvad skal jeg udvikles til?

Susanne Jensen lider af kronisk træthedssyndrom, der betyder, at hun er nødt til at sove og hvile sig 16-20 timer i døgnet. Lidelsen fibromyalgi giver hende  kroniske smerter i led og muskler, og hun må tage smertestillende medicin.

Alligevel mener Esbjerg Kommune, at hun skal fortsætte et udviklingsforløb, der kan afklare hendes arbejdsevne.

”Hvad er det, jeg skal udvikles til? Jeg får det værre, så det minder mere om en afvikling,” siger Susanne Jensen, der håber på at få en førtidspension.

En time om ugen

I 2011 udløb hendes sygedagpenge, og siden april i år har hun været i et udviklingsforløb i Esbjerg Kommune, hvor hun arbejder én time om ugen.

Men forløbet har forværret hendes tilstand, og det har fået hende til at skrive det åbne brev til kommunen.

”Jo flere forskellige forløb jeg skal igennem på jobcenteret, og jo længere jeg skal vente på en afgørelse, jo værre får jeg det. Det er hårdt, at jeg ikke kun skal slås med sygdom, men også mod systemet,” siger Susanne Jensen til Avisen.dk.

"Vi anbefaler at du fortsætter"

Selvom Susanne Jensen har forklaret, at udviklingsforløbet forværrer hendes tilstand, mener Esbjerg Kommune, at hun skal fortsætte.

"Du giver udtryk for, at du ikke kan holde til en times fremmøde i udviklingsforløbet, men vi vil anbefale, at du fortsætter indtil rehabiliteringsteamet har vurderet din sag," har Esbjerg Kommune meddelt Susanne Jensen i et brev.

I samme brev skriver kommunen, at der ikke er lægelig dokumentation for det meget lave funktionsniveau, som Susanne Jensen har. En læge advarede dog sidste år mod overbelastning.

"Hun oplever kraftig symptomforværring ved enhver form for både fysisk og mental belastning. Funktionsniveauet er ekstremt lavt og hun er næppe i stand til at vende tilbage til arbejdsmarkedet," skriver en læge i november 2013.

Lægen understreger, at der ikke findes behandling for lidelsen, og at det er vigtigt, at Susanne Jensen ikke udsættes for belastning.

Uvidenhed

Derfor vidner kommunens svar om uvidenhed, mener Susanne Jensen.

"Jeg har givet dem en brochure om min kroniske træthedsyndrom, hvor der højt og larmende står, at jeg ikke må overanstrenges, for så får mine indre organer ikke ilt nok. Alligevel skal man kostes videre rundt, indtil man ligger der. Og det har jeg ikke lyst til," siger Susanne Jensen.

Hun fortæller, at hun bruger sin sparsomme energi på at stå op om morgenen, komme i tøjet og købe ind.

Derfor mener hun ikke, at det giver mening, at kommunen vil fortsætte udviklingsforløbet.

Mere og mere udmattet

Susanne Jensen har fået besked om, at der er tre måneders ventetid til en samtale hos rehabiliteringsteamet, der skal vurdere, om hun skal i ressourceforløb, fleksjob eller have en førtidspension.

Oprindeligt skulle forløbet vare otte uger. Men det har nu varet 23 uger. Susanne Jensen har været sygemeldt fra forløbet siden september.

”Jeg bliver mere og mere udmattet og træt. Smerterne bliver værre, og jeg har store problemer med hukommelsen og koncentrationen,” fortæller Susanne Jensen til Avisen.dk.

Dybt tragisk for dem det rammer

Efter opslaget på Facebook har hun modtaget over 100 henvendelser fra borgere, som er i samme situation. Hun håber, at brevet kan være med til at sætte fokus på, hvordan kommunerne behandler syge.

"Jeg bliver ved. Jeg synes simpelthen ikke, det er i orden. Kommunerne bruger i udstrakt grad de love, der er, efter deres eget hoved og beriger sig på de syges bekostning," mener Susanne Jensen.

Ifølge Susanne Jensen ødelægger kommunerne livet for mange tusinde mennesker, ved at koste dem rundt på trods af smerter og diagnoser. Kommunerne tager ikke hensyn til lægeudtalelser, lyder det fra Esbjergenseren.

"Det er dybt tragisk og traumatiserende for dem, det går ud over, og ekstremt beskæmmende for vores samfund,” siger Susanne Jensen.

Kommune: Tager hensyn til skånebehov

Hos Esbjerg Kommune oplyser jobcenterchef Pia Damtoft, at hun ikke kan udtale sig i personsager. Dog siger hun generelt om udviklingsforløb: "

"De borgere, der får tilbudt et ressourceforløb eller et andet udviklingsforløb, vil altid i samarbejde med den koordinerende sagsbehandler få planlagt et forløb, der tager hensyn til netop deres individuelle skånebehov."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.