Sygehus til 89-årig: Aflever selv din kørestol

En kvinde på 89 måtte selv rengøre og aflevere en kørestol, hun havde lånt efter en indlæggelse. "Skal man byde gamle mennesker sådan noget?"
En 89-årig kvinde skulle selv rengøre og aflevere en kørestol efter en indlæggelse. "Det kan ikke være rigtigt," mener hendes datter. (Billedet er ikke af den pågældende kvinde, red.)
En 89-årig kvinde skulle selv rengøre og aflevere en kørestol efter en indlæggelse. "Det kan ikke være rigtigt," mener hendes datter. (Billedet er ikke af den pågældende kvinde, red.) Colourbox.

89-årig kvinde må selv rengøre og aflevere den kørestol, som hun har lånt, efter en indlæggelse på Sygehus Himmerland. Det vækker kritik fra Ældresagen.

- Det er helt ude i hampen, lyder det fra Inger Bjørn.

Hun forstår ikke, hvordan Sygehus Himmerland i Hobro havde forestillet sig, at hendes 89-årige mor, som bor i Gistrup ved Aalborg, skal kunne rengøre og returnere en kørestol, som hun har lånt, efter hun blev indlagt med en brækket fod.

Det fortæller DR Nordjylland.

- Skal man byde de gamle mennesker sådan noget. Det kan jeg ikke se, der er nogen grund til, siger Inger Bjørn, der forgæves har forsøgt at få hospitalet i Hobro til at hente kørestolen hjemme hos moderen.

- I Hobro sagde de, vi kunne sende den til Aalborg. Så ringede jeg til Aalborg, hvor de sagde, den skulle til Hobro. Altså, det kan ikke være rimeligt, at gamle mennesker skal valfarte rundt på den måde.

Inger Bjørn vil gerne hjælpe sin mor med at få kørestolen returneret. Men hun mener, at ansvaret i er hospitalets og ikke familiens.

- Det kan ikke være rigtigt, at jeg skal køre frem og tilbage hele tiden, siger hun.

Inger Bjørn bakkes op af Ældresagen.

- Det kan man ikke kræve af ældre mennesker og deres familier, siger Kate Larsen, der er socialrådgiver hos Ældresagen. Hun er dybt forundret over sygehusets besked til Inger Bjørns mor.

- Jeg har aldrig oplevet, at man har sagt til gamle mennesker, der lånte en kørestol hjem, at de skal skure og skrubbe kørestolen og selv komme tilbage med den på hospitalet.

Hun sår tvivl om, hvorvidt sygehusets krav er i overenstemmelse med lovgivningen.

- Det lyder som sådan en hjemmestrikket regel, der ikke er lovmedholdelig, siger hun.

Sygehus afviser kritik

På Aalborg Universitetshospital, som Sygehus Himmerland hører under, mener man ikke, at kritikken er berettiget.

- Det er et udlån. Og så skal den selvfølgelig leveres tilbage igen. Og den skal selvfølgeligvis være rengjort. Den skal jo bruges igen sidenhen, lyder det fra hospitalets logistikchef, Henrik Jensen.

Ældresagen mener, at det er jeres ansvar at afhente hjælpemidler ude hos borgerne. Hvad siger I til det?

- Jeg kender ikke juraen på området. Men jeg kan sige, at det er den her måde, vi gør det i praksis, siger Henrik Jensen.

Hvordan skal en 89-årig kvinde selv kunnne transportere en kørestol hele vejen til Hobro eller Farsø fra sit hjem ved Aalborg?

- De fleste har nogle pårørende, som kan hjælpe, og vi ser ikke det her som et problem. Det er et enkeltstående tilfælde, der rejses med denne her sag, siger Henrik Jensen.

Hvad hvis den ældre ikke har nogle pårørende, der kan træde til og hjælpe?

- Jamen, så får vi løst problemet. Vi er jo også fleksible og kigger på det, hvis det ikke kan lade sig gøre. Men hvis vi åbner slusen op i forhold til at levere og hente, så bliver det for dyrt for os.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.