Syge på ressourceforløb venter og venter

Kronisk syge må vente i flere måneder eller år, før de arbejdsprøves eller aktiveres, viser nye tal.
"Det er for dårligt, at syge mennesker skal gå og vente så lang tid, før der sker noget. Det betyder jo, at man holdes i utryghed og også økonomisk klemme i flere år. Det er simpelthen uacceptabelt."
"Det er for dårligt, at syge mennesker skal gå og vente så lang tid, før der sker noget. Det betyder jo, at man holdes i utryghed og også økonomisk klemme i flere år. Det er simpelthen uacceptabelt." Foto: Scanpix / Modelfoto

Syge borgere i ressourceforløb må vente længe på at få et aktivt tilbud om for eksempel arbejdsprøvning. Det viser tal fra jobindsats.dk, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering står bag, skriver Fagbladet 3F.

Aktiveringsgraden viser, hvor stor del af tiden, som borgere på ressourceforløbsydelse er i aktivering. I april i år var aktiveringsgraden på 13,7. Ser man på det, som kaldes "aktiveringsgrad i aktiveringsperioden", var syv ud af 10 ikke i aktivering.

For eksempel har 51-årig kvinde fra Nakskov ventet fra oktober 2014 til februar i år, inden hun kom i aktivering i ni timer om ugen. Og hun venter stadig på afklaring af hendes forløb.

Ellen K. Lykkegård, socialpolitisk ansvarlig i 3F, finder den generelt lave aktiveringsgrad uacceptabel:

- Det er for dårligt, at syge mennesker skal gå og vente så lang tid, før der sker noget. Det betyder jo, at man holdes i utryghed og også økonomisk klemme i flere år. Det er simpelthen uacceptabelt, mener Ellen K. Lykkegård.

I Lolland Kommune er det godt hver anden i ressourceforløb, der aktiveres i aktivperioden, mens det på landsplan kun er tre ud af 10.

- Lolland Kommune har stor fokus på at udvikle arbejdsevnen hos den ledige, herunder også de borgere, som er sygdomsramt af forskellige årsager. Det er helt essentielt, at vi fastholder borgere så tæt på arbejdsmarkedet som muligt og understøtter behov for hjælp til at komme gennem et sygdomsforløb, således at borgerne hurtigst muligt kan vende tilbage til beskæftigelse, lyder det fra social- og arbejdsmarkedschef i Lolland Kommune Allan Ruders.

Formålet med ressourceforløb er ifølge Beskæftigelsesministeriets hjemmeside at "sikre, at personer, der er i risiko for at komme på førtidspension, får udviklet arbejdsevnen. Målet er at hjælpe den enkelte i arbejde eller uddannelse".

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.