Syge får endelig deres penge: Flere og flere sager om arbejdsskader afgøres i retten

Flere borgere, som er kommet til skade på jobbet, fører sag mod Ankestyrelsen i retten.
"Det har skabt stor usikkerhed, om både Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen træffer de rigtige afgørelser. Derfor har flere været tilbøjelige til at anlægge sag ved domstolene."
"Det har skabt stor usikkerhed, om både Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen træffer de rigtige afgørelser. Derfor har flere været tilbøjelige til at anlægge sag ved domstolene." Foto: Scanpix / Modelfoto

Et afslag fra myndighederne behøver ikke betyde, at en arbejdsskadet ikke får penge. Stadig flere sager går videre til domstolene. Her vinder nogle af de arbejdsskadede og får så endelig erstatning.

I fjor blev der anlagt 216 retssager mod Ankestyrelsen om arbejdsskader. Det er 44 procent flere end i 2012. Da kom der 150 søgsmål, skriver Fagbladet 3F.

Ankestyrelsen har som mål, at de skal have medhold i mindst 95 procent af sagerne ved byretter, landsretter og Højesteret. Det kan de slet ikke leve op til.

Den seneste årsopgørelse viser, at Ankestyrelsen får ret i 90 procent af sagerne. Det vil sige, at dobbelt så mange, som myndigheden selv ønsker, vinder ved domstolene.

Ankestyrelsen holder meget øje med, hvordan det går med deres sager. Hvert kvartal udarbejdes der statistik.

Ankestyrelsen har ikke noget bud på, hvorfor der anlægges flere retssager. Styrelsen ønsker heller ikke at kommentere udviklingen mere generelt.

Arbejdsmiljøchef Ulla Sørensen fra 3F har en idé om, hvad der kan spille ind. Hun peger på, at der har været massive problemer med sagsbehandlingen i Arbejdsskadestyrelsen.

- Det har skabt stor usikkerhed, om både Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen træffer de rigtige afgørelser. Derfor har flere været tilbøjelige til at anlægge sag ved domstolene, tror Ulla Sørensen.

Hun tilføjer, at der måske heller ikke er samme tendens som tidligere til at være autoritetstro over for myndigheders afgørelser.

Også i sager om førtidspension og om sygedagpenge stævnes Ankestyrelsen i flere sager. Her er tallene dog mindre, og der findes statistik for færre år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.