Syg uden at vide det? 200.000 lider af uhelbredelig sygdom

200.000 danskere ved ikke, at de lider af den dødelige lungesygdom KOL. Den kan ikke helbredes, men man kan bremse dens udvikling.
Flere end 200.000 danskere formodes at være ramt af den dødelige lungesygdom KOL, uden de ved det.
Flere end 200.000 danskere formodes at være ramt af den dødelige lungesygdom KOL, uden de ved det. Foto: Scanpix

Bliver du let forpustet? Har du daglig hoste og slim i luftvejene, og rammes du oftere af lungebetændelse end vennerne? Så bør du søge læge, skriver metroxpress.

Flere end 200.000 danskere formodes at være ramt af den dødelige lungesygdom KOL, uden at de selv er klar over det.

"Der er omkring 400.000 danskere, der lider af KOL, og de 200.000 af dem ved det ikke. Det er katastrofalt, for KOL er en sygdom, der ikke kan helbredes, men man kan bremse dens udvikling," siger bestyrelsesformand i Danmarks Lungeforening Johannes Flensted-Jensen, der om de 200.000 siger:

"Det er et meget højt tal, og det skal ses i sammenhæng med, at vi samtidig har den højeste dødelighed under indlæggelse med KOL i hele Europa. Det er kun Kasakhstan, der overgår os."

Årligt mister cirka 3.600 danskere livet til sygdommen - og antallet af ramte ser ikke ud til at dale.

"Vi kan se, at der fortsat er mange mennesker, som indlægges med KOL, som er en af de hyppigste indlæggelsesårsager på medicinske afdelinger, og de tal falder ikke. De er nærmest steget," siger læge i Sundhedsstyrelsen Jette Blands.

Hun fortæller, at de samlede ekstra behandlingsomkostninger grundet KOL beløber sig til cirka 3.345 millioner kroner om året.

"Udfordringen er, at de her mennesker ikke bliver fundet. Vi skal blive bedre til at opdage sygdommen tidligere allerede hos den praktiserende læge."

Johannes Flensted-Jensen supplerer.

"Vi efterlyser en forpligtende lungeplan, der gør, at regioner, kommuner og praktiserende læger skal følge nogle helt bestemte regler med henblik på at opfange og behandle lungeproblemer. Der er alle muligheder for at skabe længere og bedre liv for KOL-patienter," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.