Syg i ferien? Sådan får du den erstattet

Bliver du syg i din ferie, er det muligt at få den erstattet, fortæller jurist hos HK. Der er bare visse ting, man skal være opmærksom på.
Bliver du syg i den ferie, er det muligt at få feriedagene erstattet.
Bliver du syg i den ferie, er det muligt at få feriedagene erstattet. Foto: Colourbox/free

Det er aldrig sjovt at blive syg. Særligt ikke på de mest uheldige tidspunkter og ferieperioder indgår i den kategori. Men hvad gør man, hvis uheldet er ude, og man bliver syg i sin ferie? Er dagene spildt?

Heldigvis er svaret nej. Efter at der i 2012 blev lavet nye regler på området, kan man nu få erstattet noget af den tabte ferie.

Før 2012 foreskrev reglerne, at man kun kunne få erstatningsferie, hvis man allerede var syg inden sin ferie. Men nu kan man altså også få ferien erstattet, hvis man i løbet af perioden ryger en tur på langs.

Dog er der visse forhold, man skal have sig for øje for at kunne få sin ferie erstattet, fortæller jurist ved HK Privat, Klara Elizabeth Hoffritz.

- Det tæller fra den dag, hvor du ringer og sygemelder dig på dit arbejde, og så skal du også skaffe dokumentation i form af en lægeerklæring.

- Da man aldrig kan vide, hvor lang tid man ender med at være syg, så anbefaler jeg, at man altid anskaffer sig en lægeerklæring, så du kan få din erstatningsferie. Det kan selvfølgelig være besværligt, hvis man er udenlands, men så kan man prøve at få en læge i det pågældende land til at skrive en erklæring, fortæller Klara Elizabeth Hoffritz.

Man skal også have for øje, at der en karensperiode, som omfatter de fem første dage i ferieåret, der går fra 1. maj til 30. april. Det betyder, at du først begynder at optjene erstatningsferie fra dag seks, hvis du er syg i mere end fem dage, mens du holder ferie. De fem dage får du ikke erstattet.

Til gengæld behøver det ikke være fem sygedage i samme ferieuge, forklarer Klara Elizabeth Hoffritz.

- Det er fem dage per ferieår, som bliver fratrukket. Så hvis man er syg fem dage i den første ferieperiode, har man ret til erstatningsferie fra første sygedag i den næste ferie, hvis man er så uheldig at blive syg i flere forskellige ferier. Så længe det bare er i samme ferieår.

- Man skal også huske at raskmelde sig, når man er ovre sin sygdom. Derfra skal man så overveje, om man vil holde resten af sin ferie, eller om man vil genoptage arbejdet og så holde ferien på et andet tidspunkt, fortæller Klara Elizabeth Hoffritz.


Sådan er reglerne om erstatningsferie:

- Du har mulighed for erstatningsferie efter fem sygedage i løbet af din ferie. De fem dage betegnes som en såkaldt karensperiode, som ikke kan erstattes. Til gengæld gælder regnskabet for hele ferieåret, som strækker sig fra eksempelvis 1. maj 2015 til 30. april 2016.

- Du skal huske at sygemelde sig hos din arbejdsgiver samme dag, og du kan med fordel gøre det så tidligt som muligt. Hvis du eksempelvis går fra på ferie en fredag, og du bliver syg lørdag, så meld dig syg med det samme og vent ikke til om mandagen.

- Husk at anskaffe dig en lægeerklæring hurtigst muligt, når du har sygemeldt dig på dit arbejde. Dette skal du bruge som dokumentation til din arbejdsplads, så du har mulighed for at få din ferie erstattet.

- Når du har raskmeldt dig, kan du overveje, om du ønsker at vende tilbage til arbejdet og gemme ferien til et andet tidspunkt, eller om du alligevel ønsker at fortsætte ferien og kun få de enkelte dage erstattet.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.