Syg i ferien: Hver sjette kender ikke reglerne

Siden 2012 har lønmodtagere haft ret til at få erstattet deres ferie, hvis de bruger mere end fem feriedage i sygesengen. Det ved hver sjette dansker ikke.
Dine sygedage i ferien er ikke nødvendigvis spildte. Du har nemlig ret til at få erstattet dine sygedage med feriedage, hvis du bliver syg i ferien.
Dine sygedage i ferien er ikke nødvendigvis spildte. Du har nemlig ret til at få erstattet dine sygedage med feriedage, hvis du bliver syg i ferien. Foto: Scanpix Arkiv/Iris

Hvis du bliver syg under din ferie, har du ret til at få dine sygedage erstattet med nye feriedage.

Det er dog ikke alle, der kender den nye regel fra 2012.

Hver sjette dansker kender ikke til loven om erstatningsferie, viser en undersøgelse som analyseinstituttet Wilke har lavet for Avisen.dk blandt 1.003 repræsentativt udvalgte danskere.

I fagforbundet HK Danmark gør man sine medlemmer opmærksomme på reglerne for erstatningsferie via medlemsblade, på hjemmeside og andre informationskanaler som Facebook.

- Vi anbefaler vores medlemmer, at de skal ringe og sygemelde sig allerede fra første sygedag i ferien. Retten til erstatningsferie indtræder først efter fem sygedage. Men de fem sygedage kan først regnes fra det tidspunkt, at arbejdsgiveren rent faktisk ved, at du er syg, siger juridisk konsulent i HK Danmark Hugh Child.

Ikke et problem hos arbejdsgivere

Hos arbejdsgiverne er der umiddelbart styr på reglerne. I Dansk Industri (DI) oplever man i hvert fald ikke at få henvendelser fra forvirrede arbejdsgivere, der er i tvivl om reglerne.

- Lige da reglerne blev indført, fik vi henvendelser fra nogle arbejdsgivere, der frygtede, at reglerne om ferie blev mere komplicerede at tolke, men vores indtryk er, at virksomhederne har styr på det, siger Lars Bruhn, advokat i DI.

Husk lægeerklæring

Hugh Child anbefaler syge medarbejdere at give arbejdsgiveren sygemeldingen på både telefon og mail.

- Så har du dokumentation for, at du har sygemeldt dig. Du skal også få en lægelig dokumentation for din sygdom via en lægeerklæring eller en hospitalsjournal, forklarer han.

Du skal selv betale 

Generelt er det din arbejdsgiver, der betaler, når du skal bruge en lægeerklæring i forbindelse med sygemelding på jobbet. Ved sygdom i ferien gælder der andre regler.

- Her skal du selv betale for lægeerklæringen, med mindre at der er en anden aftale på din arbejdsplads, siger Hugh Child.

Der er forskel på prisen for lægeerklæringer i Danmark og i udlandet.

Syg før ferien starter?

Din ferie indtræder først fra om mandagen i en ferieuge, så bliver du syg i weekenden op til ferien, skal du også sygemelde dig på arbejdet og kontakte din læge. 

- Hvis du bliver syg om søndagen, og dermed før ferien begynder mandag morgen, så er man blevet syg før feriens start. De sygedage kan du også få erstattet, siger Hugh Child.

Her gælder dog nogle andre regler end ved sygdom under ferie.

Rask igen

Hvis man bliver rask i løbet af ferien, skal man selvfølgelig raskmelde sig igen. Her skal man også meddele, om man vælger at holde resten af ferien nu eller vil udskyde den.

Hvis man ønsker at holde ferien på et senere tidspunkt, skal man i princippet møde på arbejde den dag, man raskmelder sig. Hvornår du kan afholde din erstatningsferie, aftaler du med din arbejdsgiver, forklarer Hugh Child.

Opfør dig fornuftigt

Og er du syg i ferien, er rådet fra Hugh Child: opfør dig fornuftigt.

- Som sygemeldt må du ikke være med til at forhale din sygdom. Det betyder, at du ikke må gøre noget, der forværrer din sygdom, siger han.

Det har vi spurgt om

Vidste du, at loven giver dig ret til at holde erstatningsferie, hvis du bliver ramt af sygdom under din ferie?

Ja: 82,5 procent

Nej: 17,5 procent

Kilde: Undersøgelse gennemført af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk blandt 1.003 repræsentativt udvalgte danskere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.