Svigtende lugtesans er det første tegn på alzheimers

Nye forskning viser, at det første tegn på alzheimers er at lugtesansens forsvinder. Tidligere antog man, at det var at hukommelsen svigter.
Hvis lugtesansen forsvinder, kan det være et tegn på alzheimers.
Hvis lugtesansen forsvinder, kan det være et tegn på alzheimers. Scanpix.

Man plejer at sige, at alzheimers er lig med en svigtende hukommelse. Og det er såmænd ganske sandt, men hvad de færreste ved er, at det første tegn dukker op, når den ramte ikke længere lugter så godt, som han eller hun gjorde tidligere. 

Det viser nye studier fra Masachusetts General Hospital, skriver Independent.

Forskerne bag studiet har udviklet en teknik, der på baggrund af lugte-prøver kan fortælle, hvor stor risiko man har for at udvikle sygdommen.

Det er ikke første gang, at lugtesansen er sat i forbindelse med alzheimers, men denne gang går undersøgelserne et spadestik dybere. 

Ledende forsker Doktor Mark Albers fortæller, at forskningen er nået dertil, hvor de med stor sandsynlighed kan slå fast, at lugtesansen i visse tilfælde bliver dårligere et helt årti, før selve hukommelsen bliver ramt.

Nuancerne forsvinder

Lugtesansen begynder altså at blive dårligere, når folk rammes af alzheimers, og det sker længe før de selv og deres nærmeste måske forstår, at der er noget galt.

Under forsøgene til forskningen deltog en menneskemængde, som hver især lugtede til forskellige ting.

Hos de folk som havde svært ved at skelne mellem nuancerne på duftene, viste de efterfølgende scanninger noget grufuldt. De var alle i et stadie på vej til at udvikle alzheimers, og det gjorde altså, at deres lugtesans ikke var nær god som de, der ikke fejlede noget.

Doktor Mark Albers er naturligvis begejstret for de ny opdagelser, for jo før sygdommen opdages, jo mere kan der gøres for at hjælpe dem, der rammes.

- Det er velkendt at en tidlig diagnose og indblanding er med til at skabe den mest effektive terapeutiske behandling for folk med alzheimers, siger han. 

Det er altså vigtigt at opdage alzheimers så tidlig i processen som muligt for at skabe de bedste vilkår for den person, som rammes, og her kan den ny viden om lugtesansen blive et effektivt redskab. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.