Svensker: Et job i Danmark kan bedre betale sig

Pauline Matika er en af de mange svenskere, der hellere vil arbejde i Danmark end i sit hjemland.
For Pauline Matika på 24 år kan de bedre betale sig at arbejde i Danmark end hjemme i Sverige.
For Pauline Matika på 24 år kan de bedre betale sig at arbejde i Danmark end hjemme i Sverige. Foto: Marie Hein Plum

Hver morgen tager Pauline Matika på 24 år Øresundstoget fra Malmø til København. Efter en time med tog og metro ankommer hun til Frederiksberg Centret, hvor hun arbejder som butiksassistent i tøjbutikken COS.

- Jeg har arbejdet her i tre måneder og er rigtig glad for det, fortæller Pauline Matika.

Før Pauline fik arbejde i København, havde hun et cafejob i Helsingborg. Men hun kunne kun få ganske få timer om ugen, så hun sagde op.

- Jeg havde brug for et arbejde, hvor jeg kunne arbejde mere end deltid og få en bedre løn end på cafeen. Jeg søgte en masse job i Malmø og omegn, men fik ikke noget.

En af Paulines veninder arbejdede hos COS i København og anbefalede hende at søge job der. Veninden fortalte, at det er meget nemmere at stige i graderne inden for en virksomhed i København, end det er i Sverige.

- Der er mange flere muligheder her, og jeg vil gerne arbejde med design i fremtiden, så det gav meget mening for mig, fortæller hun.

Flere penge mellem hænderne

For Pauline kan det på mange måder betale sig at arbejde her. En ting er, at lønnen er bedre end i Sverige. Men endnu vigtigere er, at den danske krone er meget stærkere end den svenske. Så ved at bo I Sverige med en dansk løn har Pauline flere penge mellem hænderne på trods af, at skatten er højere.

Samtidig kan hun også få lov til at arbejde meget mere, end hun kunne på cafeen i Helsingborg.

-Selvom jeg er ansat til 20 timer om ugen, så kan jeg få mange flere vagter. Og samtidig kan jeg få afdrag på mine transportudgifter, A-kasse og andre ting, siger Pauline Matika.

Svenskere i de svenske butikker

Flere af Paulines andre venner har også fundet vejen over sundet og arbejder i blandt andet tøjbutikkerne Zara og Illum. Så Pauline tænkte, at det nok ikke var så svært at få arbejde på den anden side af broen.

- Jeg tænkte, at jeg havde en god chance. Så jeg søgte COS som et eneste job og fik det med det samme. Der er flere muligheder i København end i Malmø, fordi det er en hovedstad. Og så tjener man også mere, fortæller Pauline Matika.

At mange af dem vælger at arbejde i tøjbutikker, tror Pauline skyldes, at jobbene er nemme at få. Der er simpelthen bare mere arbejde end i Malmø. Samtidig er mange af tøjmærkerne svenske, så det kan også være med til at banen vejen for svenskerne.

- Både H&M, Weekday, COS, Gina Tricot og mange andre mærker er svenske. Så når folk fra hovedkontoret kommer på besøg fra Stockholm, så er vi mange fra samme land.

"Vi gider tage de lavtlønnede job"

I Malmø og byen Lund er der rigtig mange unge studerende. Men fordi studiestøtten i Sverige er så lav, bliver de nødt til at arbejde rigtig meget eller tage et studielån, hvis de skal klare studiet.

- Jeg arbejdede på cafeen under hele mit studie. Ellers kunne jeg ikke få det til at hænge sammen, fortæller Pauline Matika.

Men ligesom for Pauline kan det være svært at finde arbejde i Malmø. Derfor er der mange unge svenskere, der finder et job i Danmark med dansk løn i stedet.

Og det er ikke kun til Danmark, mange unge svenskere søger. I Norge kan man som svensker også tjene meget bedre penge end i hjemlandet.

- I Norge siger nordmændene, at der kommer mange svenskere, fordi vi godt gider at tage alle de lavtlønnede job, som nordmændene ikke selv gider tage, fortæller Pauline.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.